Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

5 sfaturi pentru somnul linistit al bebelusului

2555-2

Lipsa de somn este o problema cu care se pot confrunta si cei mici. Spre deosebire de adulti, acestia nu pot comunica si motivele pentru care le este perturbat somnul. Cei mici au nevoie de mult mai mult somn decat un adult, de vreme ce fiecare stimul, fie el vizual sau auditiv,  ii oboseste in aceasta perioada. Ce facem insa atunci cand vine ora de somn, iar bebelusul nu da semne ca ar vrea sa doarma? Iata 5 sfaturi care va pot fi de folos in aceste situatii neplacute.

1. Un factor de care este bine sa tinem cont este pregatirea camerei copilului. Aceasta trebuie amenajata in asa fel incat sa il calmeze, sa il linisteasca. Camera trebuie sa fie intunecata, bine aerisita, si situata la o anumita distanta de camerele din care pot proveni zgomote. Mediul de somn trebuie sa fie pe cat posibil lipsit de stimuli perturbatori.

 2. Invatati sa detectati semnalele de dinaintea somnului. De indata ce observati ca bebelusul da semne ca e prea obosit pentru a se mai juca, asezati-l in patut, unde se simte confortabil si in siguranta. Ii va fi mult mai usor sa adoarma in acest fel.

 3. Sunetele linistitoare provenind de la jucarii muzicale, carusele, CD-uri, etc  s-au dovedit a fi eficace in a induce starea de somn. Fie ca sunetul este natural (in cazul in care ii cantati), fie ca provine de la o jucarie sau un aparat, muzica va avea un efect calmant. Sunetele care linistesc sunt acelea repetitive, lente, si pe frecvente joase. Acestea ii aduc aminte bebelusului de sunetele provenind de la mama, dinainte de nastere. Exista o mare diversitate de produse si in acest sens. Puteti opta pentru jucarii din materiale usoare, placute la atingere, care genereaza si o melodie linistitoare. Caruselele muzicale, cu sunete din natura, creeaza un univers feeric pentru cel mic. In cazul copiilor mai mari de un an ce au probleme cu somnul sau simt o frica de intuneric, exista jucarii speciale, cu functii de stralucire in intuneric. Unele dintre aceste lucruri, obiecte sau jucarii concureaza in a deveni pe parcurs preferatele copilului, si acesta nu se va mai desparti de ele.

Jucarii din colectia Jungle Nattou

Jucarii din colectia Jungle Nattou

4. Introducerea si mentinerea unui program de somn bine stabilit va ajuta nespus de mult. Organismul bebelusului va invata in timp sa declanseze starea de somn la ora stabilita, indiferent de activitate sau context.

5. Leaganele simple sau cele cu vibratii sunt preferate de majoritatea bebelusilor. Miscarea repetitiva, relaxanta a acestora ii ajuta pe cei mici sa se odihneasca. Leaganele sunt utile atat pentru adormirea bebelusului, cat si pentru pentru linistirea acestuia in cazul colicilor.

Somnul ramane unul dintre cele mai importanti factori pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. Cu toate ca uneori acesta va mai intampina probleme in a adormi, mai devreme sau mai tarziu organismul isi va cere drepturile, asa cum e programat. Ramane doar sa avem incredere, sa optimizam programul de somn pentru a avea un bebelus sanatos si odihnit.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.