Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Abilitati esentiale pentru viata

Cand esti parinte, vrei sa iti inveti copilul toate lectiile pe care tu le-ai invatat de la viata intr-un mod mai drastic. Numai daca are aptitudinile necesare, copilul va reusi in viata de adult. Timpul este insa scurt, iar selectia dintre toate lectiile este aproape interminabila. Sa vedem, deci, care ar aptitudinile esentiale pe care ar trebui sa le dobandeasca orice copil.

264

1. Invata sa gandesti in mod independent

Unora dintre copii le ia mai mult sa dobandeasca aceasta abilitate, in timp ce altii sunt deja nascuti cu ea. Pentru a stii cine suntem si care este scopul nostru in viata, este insa nevoie sa o dobandim in cele din urma. Gandirea noastra este mai importanta decat parerile celorlati.

2. Asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile si alegerile facute

Avand abilitatea de a-si asuma fiecare actiune, putem spune despre copil ca a cantarit bine toate variantele bune si/sau rele existente. Ajuta-l sa dobandeasca aceasta abilitate intrebandu-l ce crede despre o anumita intamplare, in loc de a-i spune direct ca “X a procedat gresit sau corect”. Ai incredere in sistemul de invatare din propriile greseli.

3. Invata cum sa rezolvi probleme si cum sa inlaturi obstacolele

Dupa ce a invatat sa gandeasca in mod independent si sa isi asume actiunile, e timpul sa rezolve probleme. Creativitatea fiecaruia iasa la iveala in momentul in care e nevoie sa rezolve o problema dificila. Inainte de a alege solutia, e bine sa jonglezi cu mai multe variante. Incurajeaza creativitatea copilului prin jocuri speciale de constructie sau desen.

4. Invata sa solutionezi unui conflict in maniera amiabila

Secretul consta in a-ti pastra calmul si a-ti ascunde pe cat posibil emotiile atunci cand ai de rezolvat un conflict. Aceasta abilitate se dezvolta in timp prin invatarea emotiilor si controlarea lor.

5. Gaseste o cale prin care sa iti aduci contributia in lume

Gandeste-te la cei mai fericiti oameni pe care ii cunosti. Cheia zambetului lor e faptul ca acestia simt ca au o contributie in lume. Pentru a dezvolta aceasta abilitate la copil, cultiva-i compasiunea si empatia, si ajuta-l sa isi descopere propriile talente pentru a putea sa isi exprime pasiunea.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.