Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Alfabetul distractiv

Dezvoltarea notiunilor de limbaj ale copilului incep cu invatarea celui mai elementar instrument de vorbire, alfabetul, iar acesta din urma incepe cu o litera.

1

Fie ca avem un copil care urmeaza sa mearga la scoala, fie ca e deja inscris in clasa intai si are nevoie de ajutor, il putem sustine in invatarea alfabetului folosindu-ne cu usurinta de jucarii creative.

Inainte de a incepe insa, e imperativ sa ne inarmam cu multa rabdare. Lectiile de invatare a literelor nu trebuie sa dureze mai mult de 5, 10 minute, de vreme ce copilul nu isi poate mentine inca starea de concentrare pentru o perioada mai mare de timp. De asemenea, ne putem astepta ca intr-o lectie sa asimileze aproximativ 3, 5 litere. Cu toate ca ni s-ar parea putin, e bine sa ne amintim ca dincolo de cantitatea informatiei memorate, e mai important ca aceasta sa fie bine stocata in memorie.

Va prezentam in continuare cateva jucarii care s-au dovedit a fi eficiente in invatarea alfabetului, si adorate de catre cei mici.

Jocurile magnetice alfabet ajuta la familiarizarea copilului cu literele, si pe parcurs, chiar la formarea primelor cuvinte. Seturile magnetice includ litere colorate, precum si o tabla, pe care copilul poate aseza literele dupa bunul sau plac. Avantajul la acest joc este ca permite interactiunea dintre copil si parinte, putand astfel favoriza comunicarea si o invatare eficienta.

2

O alta categorie de jocuri sunt cele creative, care pe langa litere contin si imagini, planse cu diverse obiecte. Copilul e incurajat sa asocieze mereu un cuvant sau o litera cu un obiect. Fixarea cunostintelor va fi mult mai rapida in acest caz.

Jucariile din plus cu senzori de voce si diverse functii amuzante pot deveni profesorii cei mai indragiti ai copiilor. Acestea au inregistrate activitati pentru invatarea literelor, cifrelor, dar si cantecele sau povesti. Prin simpla apasare a unui buton, jucaria de plus va incepe sa prezinte alfabetul intr-un mod distractiv.

CD-urile educationale, prezentate singular sau impreuna cu o carte, pot reprezenta o metoda complexa de asimilare a cunostintelor de baza. Acestea se vor a fi un inlocuitor modern al manualului clasic de abecedar. Cd-urile educationale cuprind lectii interactive, povesti animate, aplicatii si jocuri edu-distractive, precum si planse si fise de lucru printabile. Copilul se poate astfel delecta cu jocuri din care invata cu placere. Un mic dezavantaj al acestei metode este faptul ca fiind desfasurata la un calculator, incurajeaza un stil de viata static, care in timp poate fi distructiv pentru copil. Laptopurile sau cartile electronice pentru copii sunt de asemenea ideale pentru invatarea primelor notiuni intr-o maniera animata.

3

Covoarele de joaca puzzle cu litere sunt o alta metoda ingenioasa de a familiariza copilul cu forma fiecarei litere. Prin intermediul literelor puzzle, putem inventa jocuri, introducand astfel o noua variabila: competitia, care ii va starni si mai mult curiozitatea copilului de a participa la procesul de invatare.

Orice metoda am alege pentru invatarea literelor, e bine sa nu neglijam rolul bine definit al recompensei, si sa incurajam copilul atunci cand simtim ca a facut un progres, pentru a-i fixa mai bine motivatia de a continua.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.