Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cand copilul are un cosmar

 1De ce apar cosmarurile?

Atunci cand copilul se trezeste speriat, plange, si e extrem de dificil sa se linisteasca, stim ca a avut un cosmar. Din pacate aceste episoade infricosatoare raman in memoria copilului, si e posibil sa fie deranjat si a doua zi.

In general, cosmarurile apar spre dimineata, aproximativ intre orele 4 si 6, in etapa de somn R.E.M. (rapid eye movement), in care sunt prezente miscari oculare rapide sub pleoapele inchise.

Cauza pentru care apar cosmarurile poate fi corelata cu oboseala, stres, febra sau alti factori perturbatori. Cu toate ca nu exista o explicatie exhaustiva pentru aparitia cosmarurilor, e important sa intelegem ca a avea cosmaruri din cand in cand nu inseamna a avea o disturbare grava a somnului, si nu este nevoie de consultul unui medic. Cosmarurile pot aparea la orice varsta. Prescolarii, in drumul spre acumularea rapida de cunostinte noi despre viata, pot avea o frecventa mai ridicata de cosmaruri, cu scenarii precum accidente de masini, violenta sau moarte.

Printre declansatorii unui cosmar la copii candideaza cu succes ascultarea unei povesti infricosatoare, vizionarea unor scene neadecvate la televizor, agitatia inainte de somn, sau gradul de stres ridicat din timpul zilei. Acesta din urma poate fi cauzat de evenimente mai mult sau mai putin suparatoare, precum inceperea scolii, divort sau certuri conjugale, moartea in familie, schimbari radicale in viata unuia dintre parinti. In procesul de adaptare la evenimentele stresante, aparitia cosmarurilor este normala. Este gresit sa ne blamam si sa consideram ca suntem parinti rai daca copilul are cosmaruri.

Are un cosmar, cum il putem ajuta?

2

Mergeti de urgenta in camera sa atunci cand se trezeste plangand, si asigurati-l ca totul este bine, luandu-l in brate sau mangaindu-l pe spate pana cand se calmeaza. Apropierea fizica ajuta extrem de mult in aceste cazuri, nu degeaba se spune ca nu suntem niciodata prea tineri sau prea in varsta pentru o imbratisare. Atentie! Nu luati copilul cu voi in pat, caci poate deveni rapid un obicei de care veti scapa greu.

Lasati copilul sa va povesteasca ce a visat, insa numai daca simte nevoia. Prescolarii pot deja sa faca diferenta intre realitate si fictiune, astfel ca putem deja sa ii consolam spunandu-le ca “a fost doar un vis urat”. Aveti rabdare pana cand se linisteste; cu totii stim ca emotiile traite intr-un vis par cat se poate de reale. Pentru a alunga frica copilului, faceti un tur al camerei, deschizand fiecare dulapior si uitandu-va sub pat dupa monstri. Nu i-ati gasit, atunci va sti si copilul ca nu sunt reali. Asigurati-va ca are jucaria preferata langa el, ca are lumina de veghe pornita. Inainte de a pleca, spuneti-i ca sunteti la doar cativa pasi de el si ca este in siguranta.

Exprimarea a ceea ce au trait in cosmar ii ajuta mult pe cei mici. Provocati-l in ziua urmatoare sa dea un final fericit povestii infricosatoare din vis, sau mai bine, sa deseneze ce a vazut in vis.

Prevenirea cosmarurilor

Desi sunt o parte naturala din viata fiecarui copil sau adult, cosmarurile pot aparea cat mai rar daca respectam o rutina bine stabilita: o baie calda inainte de somn, citirea unei povesti, aprinderea luminii de veghe. E de asemenea important ca cei mici sa doarma la aproximativ aceeasi ora in fiecare seara. Minimizarea factorilor stresori din timpul zilei previne aparitia cosmarurilor. Alegerea jucariei preferate drept companie pentru somn inseamna siguranta.

Daca ati facut toate acestea, fiti linistiti, recurenta viselor urate va fi foarte mica. Copilul a inteles ca un cosmar nu il poate rani in realitate si ca totul va trece intr-o clipita. Acum este in siguranta, si nimic nu il poate rani. Ii puteti sopti: Vise placute!

3

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.