Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cat de sigur este internetul pentru copilul tau?

internetul

Daca esti parintele unui copil care utilizeaza internetul sau urmeaza sa intre in lumea virtuala a calculatorului, e bine sa tii cont de sfaturile de mai jos cu privire la siguranta internetului. Responsabilitatea ta privitor la siguranta informatiilor de pe internet poate tine copilul departe de pericolele online.

Fie ca esti un incepator intr-ale internetului, fie ca deja cunosti pe de-a-ntregul pericolele la care copilul poate fi expus, sfaturile de mai jos iti vor fi mai mult decat utile.

Internetul trebuie privit ca o sursa bogata de informatii. In ziua de azi, internetul a devenit o necesitate pentru copii. Acestia il folosesc pentru a cauta informatii la diverse proiecte scolare, dar si pentru a comunica cu prietenii sau colegii. Exista insa si o parte mai “intunecata” a acestei surse gratuite de informatie, pentru care cel mic nu este inca pregatit sa o asimileze corect, sa o discearna, sa o inteleaga.

Mai jos puteti afla despre cativa inamici veniti de pe caile online.

- Siteurile de socializare, si in speta toate siteurile care permit sau cer obligatoriu furnizarea de date personale:nume, adresa, numar de telefon. Nu putine sunt cazurile in care anumiti indivizi periculosi, pedofili, au profitat de naivitatea copiilor, si au folosit  informatiile furnizate de acestia in scopuri murdare.

- Siteurile pentru adulti, de la care copilul poate invata o raportare gresita asupra celorlalti, si in timp isi poate crea patternuri nerealistice despre lume, relatii.

- Folosirea internetului fara un scop anume, navigarea pe diverse siteuri ca evadare dintr-o sarcina reala poate duce la adictie, si mai apoi la probleme grave cum ar fi instaurarea depresiei infantile, desensibilizarea la anumite imagini sau videouri socante, instrainarea.

- Jocurile pot crea o adictie la fel ca si orice alta activitate in exces, si ne putem afla in situatia in care cel mic isi petrece aproape tot timpul in pielea personajului virtual din joc, investind astfel tot mai putin in propria dezvoltare.

- Virusii care pot intra in calculator printr-un simplu click  de pe un site nesigur si pot bloca cu totul sistemul sunt o alta capcana pentru cei neavizati.

Pornind de la asumptia ca o data ce am cunoscut inamicul, ne putem feri de el, va prezentam  cateva metode de a mentine internetul sigur pentru copilul nostru.

In primul rand, ne putem asigura ca ferim copilul de pericole prin crearea unui program. Tot ce ne trebuie sunt niste reguli pe care cel mic le va respecta privitor la utilizarea calculatorului. Putem sa ii permitem sa navigheze cateva ore pe zi, insa nu peste programul stabilit. Important e ca sa ne asiguram ca nu va obosi si nu va fi pe cale sa devina dependent.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Fiecare browser are optiuni de restrictie a continutului inadecvat (nuditate, violenta) pentru copii. In cazul in care nu stim cum sa-l activam, putem ruga pe cineva din familie sau un coleg sa ne ajute.

Mentinerea unei comunicari deschise, sincere cu copilul ne da sansa de a-l informa despre pericolele la care e supus, precum si de a avea incredere in el.

O alta metoda ingenioasa pentru a ne asigura de evitarea inamicilor internetului este de a comunica cu parintii colegilor de scoala ai copilului, pentru a fi informati de anturajul acestuia, si de nivelul de cunostinta al internetului in cazul lor.

De asemenea, putem oricand opta pentru un curs de informare in privinta utilizarii internetului pentru copiii. Astfel il vom ajuta sa fie constient de scopurile pentru care poate utiliza calculatorul, precum si de pericolele acestuia.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.