Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cat de sigure sunt produsele pentru copii?

Pentru a afla cat de sigure sunt produsele pe care le cumparam pentru copiii nostri, va vom informa pe scurt despre normele de siguranta a jucariilor.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Siguranta jucariilor pentru copii se asigura prin aplicarea a diferite standarde corespunzatoare fiecarei jucarii in parte. Jucariile trebuie sa treaca cu brio toate testele de siguranta pentru a putea fi puse pe piata si mai apoi vandute.

De fapt, aceste standarde la care trebuie sa se ridice jucariile nu fac decat sa previna accidentele la copii.

In Europa, jucariile sunt evaluate dupa criteriile Directivei De Siguranta a Jucariilor EC si dupa standardul european EN 71. Daca producatorii/importatorii de jucarii nu furnizeaza jucarii conforme cerintelor de siguranta impuse de directiva, statele membre pot impune sanctiuni.

Exista norme UE pentru siguranta jucariilor copiilor nostri, care vor fi aplicate de catre producatorii de jucarii pentru a mentine siguranta si a preveni riscul de accidente la copii. Parlamentul European a adoptat propunerea proiectului de directiva privind jucariile si astfel se vor intari substantial normele UE privind siguranta jucariilor. Astfel, consumatorii vor avea garantia ca jucariile vandute in UE indeplinesc cele mai stricte cerinte de siguranta din lume, in special in ceea ce priveste utilizarea substantelor chimice.

In ceea ce priveste produsele chimice care pot sa provoace cancer, sa modifice informatiile genetice sau sa afecteze reproducerea, asa-numitele substante CMR (cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere)  nu se mai pot folosi pentru fabricarea partilor accesibile ale jucariilor.

Pentru a preveni accidentele, avertismentele trebuie sa fie inscrise pe jucarii intr-un mod vizibil, usor lizibil si intr-un limbaj usor de inteles de catre consumatori. Avertismentele care contrazic destinatia jucariei sunt interzise, in special avertismentul „contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni”, pe jucarii care sunt destinate in mod clar acestui grup de varsta.

Producatorii si importatorii de jucarii au obligatii din ce in ce mai stricte de aplicare/verificare a sigurantei prin teste conforme directivei.

Cerintele de siguranta pentru prevenirea riscului de sufocare sunt acum mult mai drastice. Sunt consolidate normele care protejeaza copii de sufocarea provocata cu parti de jucarii, in special cu piesele mici,  pentru a combate noul risc pe care il prezinta jucariile de tipul celor cu ventuze. Jucariile prezente in produsele alimentare sau incorporate intr-un produs alimentar trebuie sa prezinte propriul lor ambalaj. Sunt interzise jucariile care fac corp comun cu un produs alimentar in momentul consumului (de exemplu „acadelele cu surpriza”) astfel incat este necesara consumarea produsului alimentar inainte de a avea acces direct la jucarie.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.