Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Ce beneficii ii aduce un animal de companie copilului?

Animalele pot fi mai mult decat niste prieteni pentru copii. Interactiunea dintre ei poate fi unica, speciala. Haideti sa decoperim cateva beneficii pe care prezenta unui necuvantator le  poate avea in devoltarea emotionala:

1

Dezvoltarea stimei de sine: Invatand sa aiba grija de un animal, copilului ii va creste stima de sine. Stima de sine este un aspect important al dezvoltarii social-emotionale. Prezenta unui animal de companie in casa implica adesea impartirea sarcinilor necesare ingrijirii acestuia intre parinti si copii. Pentru copii, implicarea, incurajarea pozitiva sunt importante in construirea stimei de sine. Este importanta adaptarea sarcinilor date copilului la varsta acestuia, pentru ca, de exemplu, un copil de trei ani poate ajuta dand apa cainelui, dar nu il poate si scoate la plimbare.

Responzabilizarea: Implicarea in alegerea animalului, apoi in hranirea, educarea, plimbarea si igienizarea acestuia il poate ajuta pe copil sa devina mai responsabil.
Decideti impreuna cu el daca veti lua un caine care va trebui sa fie scos afara frecvent, o pisica ce suporta mai bine sa ramana singura acasa pe timpul zilei, dar provoaca alergii, un iepuras care traieste in medie 10 ani, sau un acvariu cu pesti care poate fi un bun factor antistres. Discutati in familie avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni posibile.

2

Dezvoltarea empatiei, deci a abilitatii copilului de a intelege ceea ce simt ceilalti. Daca are grija de un animal, copilului i se va imbunatati inteligenta emotionala, pentru ca relatia pe care copilul o stabileste cu animalul de companie este in mod esential bazata pe comunicarea non-verbala. Copilul invata sa devina mai empatic prin recunoasterea nevoilor si emotiilor pe care animalul le simte, prin posturile si mimica pe care acesta le adopta in diferite situatii. De asemenea, copilul se va confrunta si va intelege cursul vietii: nasterea, cresterea, reproducerea si moartea. Astfel poate invata sa faca fata mai bine pierderilor semnificative.

Suport emotional: De obicei animalelor de companie le place sa se joace si sa binedispuna, ceea ce-i poate face pe copii sa rada si sa devina mai calmi si mai fericiti. S-a observat ca atunci cand intervine un divort in familie, prezenta unui animal de companie il poate ajuta pe copil sa faca mai bine fata durerii separarii parintilor lui. Animalul ii acorda sentimentul sigurantei si-l poate distrage de la starea emotionala negativa prin care trece.

Cateodata, prezenta unor animale familiare in locuri resimtite ca ostile de catre copil, cum ar fi un spital, ii poate scadea acestuia starea de anxietate. In plan fizic, atunci cand mangaiem un animal, corpul nostru secreta endorfine care reduc starea de stres.

3
Unele tipuri de animale de companie sunt mai sigure decat altele. Este important sa-ti supraveghezi copilul atunci cand acesta se afla in prezenta animalului de companie, mai ales daca are mai putin de 4 ani. Copiii aflati in perioada exploratorie (2-3 ani) si cu un nivel mai scazut de control al impulsurilor pot sa loveasca, sa traga de urechi cainele, pisica de coada etc., ceea ce poate determina reactii nu tocmai dragalase din partea animalului. Pe de alta parte, animalul poate fi gelos pe afectiunea pe care parintii o poarta copilului si sa fie mai agresiv cu acesta. Din acest motiv este esentiala supravegherea celor doi pentru a se vedea atat reactia animalului cat si gradul de maturitate al copilului.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.