Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Ce il intrebi despre scoala?

Sunt unele zile in care copilul iti spune tot ce a facut la scoala sau gradinita, si altele in care comunicarea va paraseste brusc si nu mai stii cum sa il abordezi. Daca simti ca deja copilul prefera sa iti raspunda repezit la “Ce ai facut azi la scoala?” cu un simplu “Nimic”, atunci e un semnal de alarma ca acesta nu mai simte nevoia sa impartaseasca cu tine ce traieste, simte, experimenteaza in fiecare zi.

Nu te ingrijora, nu inseamna ca esti un parinte rau; e doar un semn ca mugurii de independenta incep sa apara. De regula aceste semne apar la aproximativ 9-10 ani. Copilul vrea tot mai multa intimitate, si daca nu simte ca esti suficient de relaxat, se va distanta atat cat e nevoie.

In arta comunicarii, la fel ca la orice alta deprindere, inceputul este cel mai greu. Transforma inceputul unei conversatii in ceva placut, invitand copilul la a se deschide cu adevarat. Daca l-ai castigat de la primele replici, fi sigur ca veti imbunatati comunicarea in cel mai scurt timp.

Nu incepe conversatia cu “Trebuie sa vorbim”, pentru ca s-ar putea sa sperii din start copilul, el crezand ca a facut ceva gresit.

Imbunatateste dialogul cu cel mic! Mai jos ai cateva intrebari cheie “deschizatoare de conversatie” pe care i le poti adresa copilului despre scoala.

parent-child-reading1

” Sunt foarte mandra de cum te descurci la scoala. Ce studiezi mai nou si te intereseaza ? ”

” Am vazut ca aveti niste profesori buni in anul acesta. Ia spune-mi, care este preferatul tau? ”

” Stiu ca si colegii tai  s-au stresat cu pregatirea pentru testul de matematica. Cum a fost ? ”

” Daca ai putea crea un profesor de la zero, sa fie profesorul perfect, cum ar fi acesta si ce ar preda?

” Care este momentul care iti place tie cel mai mult intr-o zi la scoala? ”

” Ce crezi despre notele tale? Cum se compara carnetul de note cu ceea ce te asteptai ? ”

” Cand eram de varsta ta, imi amintesc ca aveam un coleg poreclit “Batausul clasei”. Tuturor le era frica de el. Tu ai pe cineva de genul asta in clasa ta ? ”

” Am citit o multime de stiri cum ca unii elevi se iau de colegii lor si le fura mancarea sau ii bat. La scoala ta se intampla asa ceva?

” Cu cine ai stat in pauza de pranz azi? ”

” Imi pare rau ca n-ai fost invitat la petrecerea de ziua lui colegului tau. Stiu ca esti dezamagit. Cum s-au schimbat lucrurile voi, mai vorbiti? ”

” Cum merge cu activitatile si temele ? Exista ceva ce te-ar face sa lucrezi mai usor?

Vorbeste cu copilul si asculta-l activ, tinand dialogul in permanenta deschis. Continua sa vorbesti cu el chiar si in acele momente cand crezi ca nu te asculta. Numai pentru ca uneori nu ii convine ceea ce aude, nu inseamna ca mesajul nu a fost receptionat.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.