Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Ce sport alegem pentru copil ?

Happy friends

Sportul e asemeni unui medicament natural care nu ar trebui sa lipseasca din viata oricarui copil. Sportul, si miscarea in general inseamna in primul rand viata, inseamna echilibru fizic si mental, armonie. Miscarea e incurajata inca din primii ani  de viata prin intermediul jucariilor speciale, cum ar fi masinutele, sau jucariile de impins cu lumini si sunete.

Alegerea unui sport care sa dainuie peste ani e uneori dificila, pentru ca vrem sa fie o activitate care sa ii faca placere copilului, si nu una obligatorie, care sa il oboseasca.

Pentru inceput, daca inca nu am ales un sport pentru copilul nostru, putem doar sa incurajam miscarea in aer liber, in parcuri sau in locuri special amenajate. Copilul poate invata sa mearga cu tricicleta, trotineta, sau chiar cu bicicleta. Jocurile de grup ale copiilor, preluate de la generatii mai vechi sunt de o importanta majora pentru organism: popularul joc “de-a v-ati ascunselea” poate fi perceput ca un exercitiu bun pentru dezvoltarea musculaturii, si pentru un tonus excelent.

Daca optam pentru sporturile de echipa, cum ar fi fotbalul sau tenisul, pe langa miscarea in sine vom dezvolta si spiritul competitional al copilului, precum si o mai buna relationare cu ceilalti.

Un sport singular, cum ar fi de pilda, baletul, jogging-ul sau inotul, are beneficiul de a dezvolta o mai buna motivatie intrinseca, rezistenta la efort prelungit fara recompense imediate sau generate de grup.

Un beneficiu important al sportului e faptul ca ne face fericiti la propriu, datorita proceselor neurochimice pe care le declanseaza in organism. Dupa ce depunem efort, in corp se elibereaza neurotransmitatorii numiti endorfine, care ne redau o stare euforica si buna dispozitie.

Sportul nu trebuie conditionat de anotimp. Chiar daca initial ne poate parea ca frigul unei ierni e prea contrastant cu fragilitatea copilului, putem fi siguri ca daca are echipamentul necesar, se va bucura la fel de bine de miscare ca si vara. Mersul la sanius pe partiile special amenajate, sau de ce nu chiar ski-ul ii vor mentine organimsul puternic in fata bolilor sau a virusilor.

Un alt aspect de care e imperativ sa tinem cont atunci cand vorbim de sport e alimentatia. Numai prin mentinerea unei alimentatii sanatoase, fara excese, sustinuta de un program regulat vom ajunge la un rezultat.

Pentru copii, sportul trebuie sa fie ceva placut, motiv pentru care e mai bine sa nu impunem o anumita activitate, ci mai degraba sa il lasam sa aleaga dupa propriile aptitudini, in ritmul lui. Prin joaca, acesta va deprinde obiceiuri pe care le va mentine poate intreaga viata. Indiferent ce vom alege, sa nu uitam ca fiecare pas al copilului trebuie sustinut cu incredere.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.