Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Ce trebuie sa stie copilul daca se pierde de insotitori – sfaturi practice

A pierde copilul de langa tine, chiar si pentru putin timp, este cea mai mare temere a oricarui parinte. Oricat am fi de precauti,  se poate intampla oricand ca cel mic sa se piarda de insotitori.

Copiii pot fi atrasi de orice se afla un pic mai incolo de unde sunt parintii. Neavand simtul orientarii in teren pentru a reveni, e suficienta o clipa de neatentie ca sa se declanseze cosmarul. Cum trebuie sa ii informam eficient pentru a ne asigura ca pot depasi cu brio aceasta situatie? Iata cateva sfaturi de care sa tinem cont.

                                         Prevenire:

ZWUxLTliZ

Poate ca deja regula de a nu vorbi cu strainii ii este familiara copilului tau. In situatia in care se pierde, insa, e recomandat sa uite aceasta regula, si sa ceara ajutor.

Cum dialogul e solutia salvatoare intr-o situatie de ratacire, ajuta-l sa invete sa dialogheze cu straini atunci cand mediul este sigur si cand nu e nicio problema. Cauta situatii in care poti indemna copilul sa vorbeasca cu un strain si tu sa il supraveghezi de aproape.

Incepe cu situatii mai usor de gestionat de copilul tau: incurajeaza copilul sa abordeze un strain ca sa intrebe cat e ceasul, sa ceara indicatii de directie de la un adult, sa intre singur in magazin sa cumpere dulciuri, cu tine in preajma lui, in spate.

O metoda de siguranta e sa il invatam inca de la o varsta frageda informatiile importante, precum adresa unde locuieste, numarul de telefon, etc.  Astfel poate cere ajutor mult mai rapid si va fi gasit cu usurinta.

Invata-ti copilul sa te strige pe nume. In locuri aglomerate precum mall-uri sau piete, in cazul in care copilul incepe sa strige “mama”, nu vei putea distinge intre alte voci de copii. Strigarea numelui complet inseamna o probabilitate mare de a te gasi. In plus, copilul poate spune celor din jur mai specific pe cine cauta.

Jocul de roluri ii poate fi de folos copilului, in special daca vorbim de un prescolar ale carui notiuni de “strain”, “ratacire” nu sunt inca foarte clar definite. Interpretati rolul unui copil care tocmai s-a pierdut, si strigati numele parintilor. Copilul va invata de la tine sa recunoasca o situatie urgenta, periculoasa, cum sa reactioneze, cum sa scape.

S-a pierdut, cui va cere ajutorul?

Daca s-a ratacit, ideal este ca acesta sa ceara ajutorul unui politist. Depinzand insa de locatia in care se afla, cu toate ca ar recunoaste usor un om in uniforma, e putin probabil sa dea exact peste un reprezentant al institutiei.

Copilul poate cere mai degraba ajutorul unei femei, de preferinta o femeie cu copii. Aceasta va putea empatiza cu situatia sa, fiind mult mai emotionala decat un barbat, si il va ajuta sa treaca cu bine de acest cosmar. Alegand o femeie, copilul elimina riscul de a cadea in mainile unor molestatori. Spre deosebire de un barbat, care daca ar sari in ajutor ar putea fi usor acuzat pe nedrept ca molestator, o femeie se poate implica mai usor, si il ajuta prin toate modalitatile sa ajunga din nou in bratele parintilor.

In cazul in care se afla intr-un loc populat, un centru comercial, cu magazine, copilul poate cere ajutorul vanzatorilor. Este foarte probabil ca macar unul dintre ei sa il gazduiasca in magazin, unde e in siguranta, pana cand ii gaseste parintii.

Copilul trebuie sa abordeze pe cineva, mai degraba decat sa astepte sa fie el abordat de vreun strain.

Invata-ti copilul despre riscuri pentru a preveni o situatie traumatica, insa nu uita ca situatiile pot fi vaste, iar  regulile nu pot fi utilizate chiar in orice situatie. O data ce l-ai informat, evita riscul de a fi paranoic, si intr-o nota optimista, doreste-ti ca totul sa se termine cu bine.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.