Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Copiii cu parinti divortati sunt mai rasfatati?

Vinovatia parintilor divortati se poate transforma in rasfatul copiilor, iar acest fapt inseamna si mai mult rau pentru toti cei implicati.

24

La fel ca si copiii care cresc singuri la parinti, copiii cu parinti divortati au o probabilitate mai mare de a deveni rasfatati si egocentrici, arata studiile. Printre tiparele de parinti care ajung sa rasfete copilul sunt aceia care nu mai locuiesc impreuna cu fiul sau fiica. Pentru ei, orice cadou, mai mult sau mai putin meritat oferit copilului, le “spala” constiinta.

Copilul care are parintii divortati sufera, iar indiferent cat de multe cadouri ar primi, tot ce isi doreste cu adevarat e armonie si intelegere intre parinti. Certurile si scandalurile nu vor fi niciodata uitate. Ranile sufletului nu se pot vindeca cu bani. Daca exista respect intre cei doi parinti si daca ei fac din cresterea copilului un scop comun, atunci vor avea parte de mai putine rivalitati. Daca insa tendinta sotilor divortati este sa il „cumpere“ pe copil cu daruri scumpe sau cu alte forme de rasfat, vor obtine probleme si mai mari in viitor.

Chiar dupa despartire, parintii protejeaza copilul in exces, ajungand la rasfat, pentru ca se culpabilizeaza pentru durerea provocata. O prima solutie ar fi ca parintii sa se comporte precum adultii, sa ramana parteneri in cresterea copilului, sa fie prezenti in viata lui.

Nelinistile copilului vor disparea in timp, daca parintii ii ofera siguranta ca niciunul nu va dezerta de la indatoririle parentale.

Unul dintre riscurile care apar cand parintii divortati ii ofera la intamplare bani si cadouri copilului se rasfrange periculos asupra lui. Darurile falsifica relatia, iar copilul se poate simti neglijat, oricat de mult i-ar placea sa profite de situatie.

Ca sa evitam acest lucru, trebuie sa-l invatam sa traiasca generos. Daca-si daruieste jucariile si hainele care nu-l mai incap, acesta este un mod a-si manifesta dragostea pentru ceilalti, asa cum parintii fac mereu daruri din iubire.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.