Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Copilul are nevoie de toata atentia ta!

Inca din primele clipe, copiii au o nevoie fundamentala de atentie din partea parintilor. Cum altfel sa descopere lumea daca nu prin intermediul nostru?

66

Consideram de multe ori ca oferim mult timp copiilor nostri, dar oare chiar suntem acolo, prezenti? Vom prezenta in continuare cateva aspecte care te vor face sa iti dai seama cat esti de atenta la copilul tau.

- Timpul e o notiune straina copiilor mici, astfel ca pentru ei nu conteaza aproape deloc daca ai petrecut o ora sau sapte langa ei. Ceea ce conteza cu adevarat e calitatea timpului petrecut. Daca esti in acelasi spatiu cu copilul, dar vorbesti frecvent la telefon, urmaresti ceva la televizor sau pe tableta, esti prezenta doar fizic.  Inca de la varsta de doi ani, un copil va percepe diferenta dintre a fi acolo doar fizic si a fi langa el cu adevarat.

- Atentia parintilor este in topul celor mai ravnite lucruri la copii, si uneori nu conteaza daca ea este pozitiva (parintele il lauda) sau negativa (parintele il cearta). Un copil “bagat in seama” se comporta ca si cum ar fi in lumina reflectoarelor. Daca copilul tau face multe patanii si are ceva „important” sa iti spuna exact cand vorbesti la telefon, iti arata de fapt ca ai ramas restant la lectia privind atentia acordata.

busy-mom

- Fiecarei etape/varste ii corespund prioritati specifice. Daca pentru este important sa raspunzi unui email al unui coleg, sa vorbesti la telefon cu seful, pentru copilul tau este la fel de important sa potriveasca piesele la puzzle, sa iti arate ce a pictat, sa spuna cuiva ce a vazut la desene etc. Nu lua in deradere jocul lui. Acesta e momentan singura sa forma de invatare. Comparand direct „problemele” lui cu problemele tale il poti rani. Raporteaza problemele fiecaruia la etapa de varsta, nu dupa cat sunt de esentiale. Evita sa iti distantezi emotional copilul, sa il faci sa nu iti mai spuna nimic doar pentru ca tu oricum nu ai nici timp si ai probleme mai importante decat ale lui.

Busy-Mom (1)

Masuri utile:

- Stabileste un timp numai al tau in care sa iti rezolvi problemele (telefoane, emailuri etc.) si un timp al vostru in care esti atent doar la copil, telefonul e departe si pus pe silentios, TV si laptopul oprite.

- Joaca-te cu copilul tau, aseaza-te pe jos langa el. Nu incerca sa ii arati cum se face corect sau mai repede. Pur si simplu jucati-va si bucurati-va unul de celalalt.

- Cand chiar nu poti fii atent la copil, asigura-te ca isi petrece timpul in mod placut. Astfel, nici nu te va intrerupe, nici nu va resimti lipsa de atentie din partea ta.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.