Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Copilul se teme de vizitele la medic

11

De indata ce vede salonul de asteptare, sau asistentele imbracate in halate albe, copilului se declanseaza frica, plange, se isterizeaza, si ar face orice numai sa nu intre in cabinet. Va este cunoscut scenariul?

Ce facem atunci cand copilul simte teama fata de medici? Nu putem evita vizitele medicale, mai devreme sau mai tarziu, tot vom ajunge acolo, poate pentru un control de rutina, mici probleme sezoniere, raceala, gripa, injectii-vaccinuri, teste recoltare sange, etc.

Unii copii au intiparita in minte asocierea dintre medic si rani grave sau chiar moarte, asa cum au vazut la televizor. Unora le este frica de injectii, sau de faptul ca li se va lua sange. Se panicheaza, se impotrivesc, facand din mersul la medic o experienta si mai traumatizanta decat este de fapt, atat pentru ei cat si pentru noi.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

In primul rand, e nevoie sa explicati copilului care e scopul mersului la medic. O mare parte din frica sa e declansata de faptul ca nu stie la ce sa se astepte.

Explicarea a ceea ce va avea loc la medic, cu detalii specifice, il va ajuta sa alunge frica. Astfel, el va stii ce urmeaza. Detaliile se pot referi la procedurile ce au loc la un control de baza. Ii putem spune, de pilda ca stetoscopul, aparatul cu care medicul ii asculta bataile inimii, se va simti ca un obiect rece pe piele.

Atitudinea noastra ca parinti determina atitudinea copilului fata de mersul la medic. Copilul are abilitatea de a detecta semnalele de nervozitate sau de anxietate, motiv pentru care e bine sa fim calmi si stapani pe situatie. Astfel, si el va da dovada de curaj, si va merge la medic cu pasi mari, precisi.

Orice mic semn de curaj trebuie sa fie recunoscut si laudat de parinti, numai asa vom putea sa il sustinem in batalia sa cu frica. Nu uitati sa ii recompensati curajul cu o activitate distractiva pe care o puteti face dupa iesirea de la medic: cu siguranta ca magazinul de inghetata preferat sau locul de joaca nu ii vor crea discomfort.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Frica de mersul la medic este perceputa diferit in functie de stadiul de dezvoltare al copilului.  Copiii prescolari sunt focusati pe integritatea corpului, si nestiind ce se intampla atunci cand li se ia temperatura, sau li se recolteaza sange, sunt speriati. Nici memoria nu pare sa ii ajute mult pe copiii de 3, 5 ani, de vreme ce uita mare parte din ultimele vizite la medic, insa le raman intiparite in minte doar detaliile urate (de exemplu durerea simtita la injectie).

Mediul nefamiliar si oarecum infricosator de spital ar speria uneori si un adult, daramite un copil. Cel mic trebuie sa fie asigurat ca nu va pati nimic rau in mediul strain, in acest context cu totul nou, iar un pas pentru a-l ajuta este sa mergem, de cate ori este posibil, cu el inauntru in cabinet, si sa il tinem de mana, sau in brate, pentru a avea incredere. Prescolarii au motive pentru a fi speriati de mersul la medic: sa nu uitam ca ei nu percep evenimentele precum un adult. In lumea lor, in care aproape orice este posibil, atunci cand medicul spune ca va lua o proba de sange, ei ar putea intreba daca le-o vor mai da inapoi.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Oricum v-ati raporta la sentimentele copilului vizavi de mersul la medic, nu radeti de el. Neintelegand procedura, copilul are tot dreptul sa fie putin temator, iar a-i lua in deradere temerile il va face sa se simta rau.

O regula de aur in lupta cu fricile este sinceritatea. Nu rupeti increderea dintre copil si dumneavoastra, nu il mintiti. Daca va primi o injectie, nu ii spuneti contrariul. Nu ii spuneti ca nu va simti nimic atunci cand i se recolteaza o proba de sange, ci mai degraba asigurati-l ca poate face fata, si ca sunteti in totalitate alaturi de el.

Vorbind deschis cu copilul, intrebandu-l ce crede despre vizita la medic, aveti ocazia sa aflati preconceptiile care ii hranesc teama, si sa le alungati dandu-i explicatii realiste despre ce anume i se va intampla. Poate ca nici nu va imaginati ca cel mic s-ar putea intreba “Oare ma vei abandona la medic pentru totdeauna?”, “Oare ma duce la dentist pentru ca am facut o fapta rea?” Demontati-i toate aceste conceptii gresite, si veti vedea ca la baza, copilul este foarte puternic.

Daca aveti ocazia, faceti o scurta vizita la medic doar pentru a-l familiariza pe copil cu contextul. Multi medici vor fi dispusi sa colaboreze in a-l ajuta pe copil sa inteleaga mai bine scopul vizitei medicale. Vizita poate fi scurta, de numai cateva minute. De pilda, la dentist, copilul poate merge doar pentru a se familiariza cu scaunul de dentist, si pentru a primi o periuta de dinti gratuita. Astfel se cladeste increderea medic-pacient.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Lasati-l sa isi ia cu el jucaria preferata, sa poarte pantofiorii sau hainele imprimate cu personajele preferate, e un comfort in plus atunci cand situatia o cere.

Programati copilul la medic atunci cand sunteti siguri ca nu este obosit, sau cand e putin probabil sa ii fie foame.

O data depasita frica, poate veti descoperi ca mai este doar un pas de facut de la ceva de ne infricoseaza la o noua pasiune: luati-i un set cu ustensile de doctor sau o jucarie cu aceasta tematica, si jucati-va de-a medicii.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.