Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Copilului ii este frica de tine?

Nu putine sunt cazurile in care copiii s-au sinucis de frica unuia din parinti sau a eventualei pedepse. Unii copii dezvolta o prea mare frica fata de unul din parinti. Ajunsa la extrem, in momente stresante si tensionate de viata, aceasta ii impinge la gesturi care lasa urme ce nu se pot repara.

65490-55932

Imagineaza-ti ce se intampla in mintea unui copil care traieste cu un sentiment constant de frica fata de un parinte sau si mai rau, da amandoi. Un copil nu se creste imprimandu-i sentimentul de frica, un copil se creste cu iubire, cu tact, o combinatie eleganta de toleranta si fermitate bine dozata.

Unii parinti exagereaza cu duritatea, crezand ca astfel ii vor instrui mai rau ca in armata, iar efectele emotionale si psihologice sunt greu de intuit.

Asemenea cazuri dramatice ne responsabilizeaza o data in plus pe drumul nostru de a fi parinti buni.

Parintii au datoria sa ofere siguranta si starea de bine pentru copiii lor. Copiii au incredere in tine sa ii aperi de ce e rau. Cand aceasta incredere s-a erodat, este dificil sa o recastigi. Copilul se distanteaza, aduna resentimente, comunicarea si intimitatea sunt compromise.

 Cum iti dai seama daca ii este frica de tine? Iata mai jos cateva semne:

* Copilul poate arata frica fata de tine, fiind afectuos si dandu-se bine pe langa tine atunci cand ridici tonul, tipi sau esti violent. Este o forma prin care incearca „sa se puna bine cu tine” ca sa furia ta sa nu se indrepte si asupra lui.

* Daca tresare atunci cand ridici mana sau ai miscari spontane, inseamna ca ii e frica de tine.

* Copilul care se teme de un parinte nu se duce la el atunci cand are o problema, tinde sa se duca la celalalt parinte sau la un alt adult.

* Copilul nu manifesta afectiune spre tine prin imbratisari sau pupaturi. Frica si resentimentele il tin la distanta, detasat.

* Intr-o familie divortata, daca copilul isi exprima dorinta sa locuiasca permanent cu celalalt parinte, trebuie sa afli de ce copilul nu te prefera. Este un semnal ca ii e frica de tine.

scared-girl

 * Copiii se exprima des prin desene. Daca un copil are frica de mediul casnic in care traieste, in desenele lui vor aparea culori inchise, oameni cu priviri incruntate, maini ridicate, oameni disproportionati, etc.

 * Furia indreptata gresit spre alte persoane este un alt efect secundar al fricii de unul din parinti. Cand copilul este ostil sau incearca sa intimideze alte persoane, aceasta este o reflectare a propriilor sale frici sau a unui abuz emotional pe care il percepe asupra sa.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.