Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cum combatem anxietatea de separare la copii?

1

Teama sau anxietatea de separare poate aparea la orice stadiu de dezvoltare al copilului, si e vital sa stim cum sa reactionam astfel incat sa transformam o despartire tragica intr-o situatie fireasca. Situatiile cele mai obisnuite care fac parte din cotidian, cum ar fi lasarea copilului cu bunicii sau mersul la gradinita pot cauza atat acestuia cat si parintilor o stare de neincredere, si dorinta de a ramane.

Copilul poate incepe sa planga si sa se isterizeze numai pentru a nu se desparti de parinte. Acesta este de fapt modul lui de a ne transmite ca lumea ii pare inca prea mare si nesigura, iar unicul loc in care se simte confortabil este langa noi. Cu toate ca este dificil, copilul va invata treptat ca mereu vom fi acolo pentru el, chiar daca nu fizic ci doar printr-un sprijin emotional. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa combati anxietatea de separare a copilului.

In momentul in care iti iei la revedere, pari increzator(are), si lasa-i de inteles pe limbajul sau ca totul e in ordine, ca te vei intoarce numaidecat inapoi, asa cum i-ai promis. Copilul isi pune toate sperantele in cuvintele tale, in promisiunea ta, asa ca nu-l dezamagi.

22

Nu incerca sa folosesti vechiul truc cu distragerea atentiei. Nu pleca fara sa il anunti, deoarece copilul s-ar putea sa fie si mai speriat in acest caz, si nu se va mai opri din plans.

Despartirea trebuie sa se petreaca rapid. Nu uita sa il imbratisezi, sa il asiguri ca il iubesti, insa in minutul urmator sa pleci, fara a prelungi momentul, pentru a nu-i alimenta comportamentul anxios. Copiii invata de la noi cum sa reactioneze la anumite contexte din viata, iar daca tu nu pari afectat(a), nici el nu va reactiona in mod tragic.

Nu ceda insistentelor sale de a face cum isi doreste. Desi s-ar putea sa faca o criza de isterie la gradinita sau cand e lasat singur in grija unei bone, important e sa nu mergi dupa el ori sa il iei acasa inainte de vreme. Astfel, copilul va invata ca a te santaja emotional nu e o solutie pentru a scapa dintr-o situatie perceputa initial ca anxioasa, si se va obisnui sa se simta confortabil si in lipsa ta.

Respecta programul impus. Daca i-ai promis ca la o anumita ora vei merge dupa el, nu intarzia. Astfel, copilul va avea incredere in continuare, si il vei reasigura ca nimic catastrofal nu se intampla.

2

Sfaturile de mai sus se pot dovedi a fi eficiente daca ne folosim de ele cu strictete. Sa nu uitam insa ca fiecare copil reactioneaza diferit; uneori va fi necear sa gasim metode specifice pentru a combate anxietatea de separare a copilului. Esential ramane insa sa avem un comportament increzator pe care incet incet i-l vom insufla si copilului, alungandu-I astfel fricile irationale.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.