Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cum il ajuti sa dobandeasca independenta?

Portretul copilului independent, care ia decizii corecte si se descurca in situatii dificile este unul pe care orice parinte si l-ar dori pentru copilul sau. Insa din dorinta de a-l proteja de pericole, din convingerea ca „este prea mic acum, mai are timp sa invete ce inseamna responsabilitatea” sau din teama ca „nu se va descurca”, multi parinti le refuza copiilor, fara sa isi dea seama, ocaziile de a deveni independenti.

 EJRDDEJA creste un copil este o arta: pe langa o multime de calitati pe care le cultivam copilului, independenta este una deloc de neglijat. Nimanui nu ii plac copiii (si mai apoi adultii) tematori, nesiguri, incapabili sa ia o decizie ferma si sa si-o asume. Fara a fi exersat independenta, copilul nu-si va cunoaste propriile capacitati si va astepta ca parintii sa decida pentru el. Haideti sa vedem mai intai cum arata un copil independent, urmand ca mai apoi sa aflam cum il putem ajuta sa dobandeasca independenta.

Un copil independent este acela care:

-    reuseste sa ia o decizie in timp util si stie sa o justifice
-    isi cunoaste punctele forte si stie sa se foloseasca de ele atunci cand e cazul
-    se bazeaza pe resursele pe care le are
-    gaseste repede solutii la problema
-    reuseste sa se mobilizeze, oricat de dificila sau complicata ar fi situatia in care se afla
-    are o stima de sine ridicata
-    stie ce poate sa faca, este ambitios sa invete si sa faca mai mult
-    isi cunoaste bine preferintele si le urmeaza atunci cand are de ales
-    isi manifesta liber curiozitatile si nedumeririle

Cum il ajuti sa dobandeasca independenta?

 1. Desi este tentant,  nu interveni sa ajuti copilul atunci cand se confrunta cu o sarcina mai dificila. Daca observi ca nu-i iese din prima lucrul pe care il are de facut, lasa-l sa incerce de mai multe ori, chiar daca rezultatul nu este cel dorit.

1

2. Ofera-i modele de comportamente. Copilul poate sa observe stapanirea ta de tine, increderea pe care o ai in judecata ta. Astfel poti deveni un adevarat model de comportament pentru el.

3. Fa-l sa inteleaga ca greselile fac parte din procesul de invatare, si ca nu este nevoie sa iasa totul perfect.

4. Renunta sa stai tot timpul dupa copil si sa-l tii ocupat. Lasa-l pe el sa isi gaseasca de lucru, sa inceapa o activitate.

5. Lasa-ti copilul sa experimenteze din cand in cand. In situatiile in care vezi ca nu se descurca, lasa-l sa mai incerce, dar ajuta-l totusi cu un mic sfat ca sa rezolve in final problema.

6. Da-i diverse sarcini usoare:  sa isi stranga jucariile, sa isi aranjeze hainutele, sa isi faca un sandwich, sa cumpere ceva de la magazin. In acest mod va invata din fiecare succes ca poate sa faca mai mult si se va arata deschis pentru alte responsabilitati.

7. Daca mediul de joaca este sigur, atunci lasa-l sa se joace singur afara, fara a fi mereu in apropierea lui ca sa il supraveghezi.

8. Daca are varsta potrivita si consideri ca este pregatit, lasa-l singur acasa pe perioade scurte de timp.

 3

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.