Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cum inveti copilul sa faca la olita?

Trecerea de la scutec la olita este un pas important in viata copilului, si e bine sa se petreaca numai atunci cand simtim ca acesta este pregatit. Inarmati cu rabdare si pregatiti de incurajari constante, putem sa sustinem copilul sa treaca cu bine la aceasta noua etapa.

Nu exista o varsta anume cand trebuie sa invatam copilul sa mearga la toaleta. In general, copilul isi formeaza aceasta deprindere cand are intre 18 si 30 de luni.

Mersul la olita si apoi la toaleta poate fi invatat in cateva zile sau in cateva luni, in functie de motivatia copilului. Orice metoda am alege, e necesar sa ne asiguram ca cel mic intelege fiecare operatiune: dezbracarea, asezarea, timpul de asteptare, stergerea, tragerea apei , spalarea olitei, imbracarea si spalatul pe maini.

Mai intai trebuie sa gasim o olita comoda, si pe placul micutului. Putem opta pentru un reductor de WC, sau pentru o olita stabila. Pe piata vom gasi o mare varietate de olite de diferite forme si culori, cu functii care mai de care mai inedite sau amuzante. Printre acestea amintim olita care scoate sunete ce imita apa, sau are functii muzicale. Toate acestea sunt menite sa aduca relaxarea copilului, pentru ca intreg procesul sa se poata desfasura fara probleme.  Trebuie sa ne asiguram ca cel mic are o pozitie comoda, si isi poate sprijini corect picioarele.

Olita trebuie amplasata intr-un loc convenabil pentru copil. Nu trebuie sa stea neaparat in baie, aceasta se poate tine in camera de joaca, in alte incaperi; esential este ca cel mic sa poata ajunge usor la ea, ori de cate ori este necesar.

La inceput, pentru formarea rutinei, vom aseza copilul o data pe zi, imbracat, pe olita. Incet incet va accepta rutina si apoi putem introduce pasul dezbracarii. Un truc pentru asocierea dintre nevoile fiziologice si olita este de a lua scutecul plin si de a-l aseza in olita, avand grija sa fim observati de catre copil. Apoi luam olita, aruncam la WC si tragem apa. Scopul acestei operatiuni este de a familiaria copilul cu ideea de aruncare si curatare.

Olita Baby Potty roz

Olita Baby Potty roz

E necesar sa avem multa rabdare pentru a reusi cu brio trecerea copilului la aceasta etapa. In ziua in care copilul a inteles ce vrem de la el si stie sa parcurga cu succes fiecare pas, putem sa ii uram bun venit in randul oamenilor mari.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.