Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cum sa previi aparitia bolilor de iarna

Organismul copiilor este mai sensibil in sezonul rece. Frigul, umezeala sint factori favorizanti ai infectiilor de cai respiratorii printr-un mecanism complex care modifica activitatea sistemului imun. Cei mai afectati sunt copiii intre 6 luni si 8 ani. Pana la 6 luni, acestia sunt protejati de anticorpii materni, iar dupa varsta de 8 ani se consolideaza propriul lor sistem imunitar. In acest interval, sistemul imunitar este fragil, organismul reactionand la fiecare nou virus.

sick-child-girl-teddy-bear

Cel mai des intilnim situatia in care nasul curge, apare obstructia nazala, tusea, durerea de gat, insotite sau nu de cresterea moderata a temperaturii. Frecvent, aceasta este o rinofaringita. In etiologia acesteia sint implicate peste 200 de virusi, alaturi de bacterii. Ea se poate complica cu o sinuzita, otita sau poate insoti o bronsita, sau o bronsiolita. Intre bolile de iarna se mai inscriu si angina si laringita. Toate afecteaza aparatul respirator si zona ORL, prima poarta de intrare a microbilor in corp. Cand copilul este in colectivitate sau este sensibil, alergic, aceste boli sint mai frecvente si pot avea o manifestare mai agresiva.

Mai bine sa prevenim decat sa tratam!

Alaptati bebelusul cit mai mult timp posibil
Prin laptele matern se transmit anticorpi impotriva tuturor infectiilor pe care le-a avut mama, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alimentatia naturala exclusiva pina la 6 luni, apoi diversificarea alimentatiei cu prelungirea alaptarii pina la 2 ani.

Evitati contactul cu adulti/copii bolnavi
Cresa sau gradinita, aglomeratiile, reprezinta un focar de virusi. Trebuie sa va informati despre starea de sanatate a copiilor din gradinita/cresa si sa insistati catre conducerea institutiei respective sa nu primeasca copiii bolnavii si sa recomande vaccinarile pentru copiii inscrisi. Daca mergeti in vizita cu copiii intrebati gazda daca intre invitati sint si copii si daca vreunul din ei are o infectie respiratorie sau o boala contagioasa. Nu este bine sa mergeti cu copiii mici la cumparaturi in piete, supermarketuri, locuri aglomerate. De asemenea, in sezonul rece, autobuzele, metroul, tramvaiul sunt o sursa de microbi.

copil-iarna

Spalati copiii cate mai des pe maini pentru a nu contacta microbi
Microbii responsabili de bolile respiratorii se transmit nu numai prin vaporii de aer expirat (de exemplu, prin stranut), dar, mai putin, si prin intermediul mainilor, pe care raman mai mult de 6 ore. Deci, trebuie sa-i invatam pe copii sa se spele pe maini dupa ce vin de la toaleta, de afara, sa se spele pe maini inainte de a manca. Bineinteles, aceasta regula este valabila pentru toata familia. Este singura cale de a ne proteja pe noi insine, dar mai ales pe copiii nostri.

Vaccinati copilul impotriva unor boli infectioase/contagioase
Dintre bolile cu poarta de intrare respiratorie care pot fi prevenite prin vaccinare cele mai importante sint rujeola (pojarul), rubeola (pojarelul), parotidita epidemica (oreionul), varicela (varsatul de vint), anginele / otitele / meningitele cu Hemophilus influenzae. Intrebati medicul despre calendarul vaccinarilor si mai multe informatii in acest sens.

Intariti sistemul imunitar al copiilor
Pentru un copil care are tendinta sa faca infectii in mod repetat, se recomanda:

- Un tratament imunostimulator efectuat de preferabil toamna (Bronhovaxon, Ribomunyl, IRS 90)

- Homeopatia propune tratamente de fond, variabile in functie de profilul copilului.

- Cure de polivitamine, sau numai de vitamina C, asociate cu oligo-elemente, in preparate disponibile in farmacii sub forma de siropuri, fiole, pastile – inclusiv pastile masticabile, cu forme nostime: martieni, dinozauri

- Alimentatie variata si echilibrata contribuie la intarirea imunitatii organismului, in special prin aportul de fier. De aceea, pentru copiii care au un deficit de fier in organism, se folosesc, pana la varsta de 3 ani, lactate adaptate, bogate in fier.

Nu fumati in prezenta copiilor
Tutunul este iritant pentru sistemul respirator. In plus, sensibilizand mucoasele, se favorizeaza infectia prin virusi. Este nociv in special pentru copiii sub 3 ani, al caror aparat respirator este in plina dezvoltare. S-a constatat, la sugarii care inhaleaza fum, un risc crescut pentru otite acute, bronhiolite, foarte grave. Nu se vor folosi deodorante si aerosoli in prezenta copiilor sensibili.

Umeziti aerul din camera
Mucoasele aparatului respirator nu suporta aerul uscat si cald din apartamente. Ca sa functioneze normal, gradul de umiditate trebuie sa se incadreze intre 50 si 60%. In acest sens, se va umezi aerul in permanenta, punand un vas cu apa pe un calorifer. De asemenea trebuie sa aerisiti des camera si sa pastrati temperatura in limitele normale 18-22 grade celsius (in functie de virsta copilului). Este important mai ales noaptea, in special pentru un copil care da semne de raceala. Pozitia culcat creste congestia, iar caldura accentueaza, de asemenea, inflamarea.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.