Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cum stimulam creativitatea la copii?

07433817

La fel cum spunea si Picasso, fiecare copil se naste artist. Inca de la inceput, copilul este creativ si are o tendinta naturala de a explora mediul, de a experimenta, celebrand imaginatia. Capabil sa perceapa lumea intr-o maniera originala, in care orice este posibil, copilul traieste intr-un spatiu inconjurat de eroi, printese, de personaje care trec cu obstinatie peste orice bariera pentru a iesi invingatoare.

Totusi, nivelul de creativitate al copilului poate sa scada sau sa creasca in perioada copilariei, fiind influentat de modul in care il percepem.

Expertii sustin ca parintii sunt in principal cei care pot inhiba sau dezvolta mugurii de creativitate la copii.

Creativitatea, acest dar nemaipomenit cu care suntem inzestrati, consta in esenta intr-o rezolvare ingenioasa a problemelor care au raspunsuri aparent grele sau chiar imposibile. De multe ori, sunt situatii in care raspunsul aprobat social nu functioneaza, motiv pentru care e necesar sa avem o flexibilitate a gandirii pentru a aplica solutii mai neconventionale, mai atipice.

Creativitatea se poate manifesta in diferite arii ale vietii, insa cel mai familiar este palierul artistic: muzica, pictura, sculptura, scrisul, etc.

Pentru a evalua informal nivelul de creativitate al copilului, il putem testa punandu-i o intrebare de logica. De exemplu, il putem ruga sa ne enumere toate lucrurile/obiectele de culoare albastra. Daca prin exemple de genul cer, mare, cerneala auzim ca se strecoara si ochi, sau inima, putem fi siguri ca am primit un raspuns creativ, original, capabil sa vada dincolo de prototipuri.

Cum putem incuraja creativitatea la copii?

Mediul fizic trebuie sa ii permita copilului sa exploreze permanent si sa afle cunostinte noi, cu care va jongla mai apoi, gasind sensuri unice, inovatoare.

Jocurile creative constand in doar cateva elemente, cum ar fi de pilda hartie, cartoane, betisoare, unelte pentru construit sunt ideale pentru a incuraja simtul creativ al copilului. Pentru inceput putem sa ii oferim cateva jocuri ce au la baza acelasi scop: de a-l provoca sa creeze un obiect, o mica opera de arta. Pe piata de profil vom gasi o multitudine de astfel de jocuri, de la seturi de pictat obiecte din ceramica, seturi de modelaj, pana la seturi de construit, cu diverse tematici.

Expuneti copilul la un mediu cultural si social divers, oferindu-i astfel sansa de a vedea ca diferiti oameni gandesc sau actioneaza in maniere diferite.

O alta provocare pentru parinti ramane aceea de a accepta ideile mai neobisnuite ale copilului. Chiar daca uneori ceea ce ne comunica nu are aparent niciun sens in aria logicii, e necesar sa ii rasplatim efortul de a gandi diferit. O idee mai putin buna poate duce la o idee geniala. In principal, este bine ca cel mic sa aiba libertatea de a infrunta consecintele gandirii sale.

Prin intermediul unor jocuri speciale, oferiti-i prilejul de a gasi raspunsuri cheie la intrebari amuzante. De exemplu, intr-o carte cu diferite personaje, intrebati-l ce s-ar intampla cu personajul X daca ar actiona diferit? Sau folosind situatii de zi cu zi, intrebati-l de pilda “Cum ar fi daca nimeni nu ar face curatenie in casa?”. Veti ramane uimit de raspunsurile originale ale copilului.

O alta metoda de a stimula creativitatea la copil este crearea unei povesti cu mai multi povestitori. Incepeti firul povestii, apoi rugati-l pe el sa spuna cum continua. Va puteti folosi de diferite jucarii in rolul personajelor.

Fie ca avem un copil prodigios sau un copil talentat intr-o anumita arie specifica, e bine sa tinem cont de stimularea creativitatii. Asa cum vom vedea pe parcurs, creativitatea ne ajuta in aproape toate situatiile din viata, si ramane un dar de pret pe merita sa il fructificam.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.

Un comentariu despre “Cum stimulam creativitatea la copii?