Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

De ce ii este copilului frica de apa?

Vi se pare ciudat ca numai un procent de aproximativ 20% din populatia actuala stie sa inoate? Mentionam ca acest procent mic e stabilit in contextul in care cu totii am fost inzestrati cu niste calitati inascute de inotatori, inca din faza embrionara, in lichidul amniotic din pantecele mamei. Sa fie frica de apa atat de mare, si daca da, atunci cand apare aceasta?

water-fear

Daca in copilarie ne formam aptitudini si calitati, aceasta nu exclude sa fim receptivi si la defecte sau frici.  Teama de apa se dezvolta inca din copilarie. Unii sunt de parere ca ar trebui ca cei mici sa fie familiarizati cu apa inca din etapa de nou-nascuti. Scufundarea usoara a bebelusului in apa ii provoaca placere, dupa cum vom vedea din zambetele si gangurelile sale.

Exista insa anumiti bebelusi care plang atunci cand sunt introdusi in apa. Conform psihologilor, acestia din urma se pare ca ar fi avut intiparita prea bine in minte oroarea ruperii apei si nu pot face fata evenimentului stresant.

Baby-Swimming-rotavirus

Cu cat copiii sunt mai mari, cu atat teama de apa poate creste. In acest fenomen pot fi implicate diverse cauze, insa de cele mai multe ori e o amintire neplacuta asociata la nivel subconstient cu experienta apei, a inotului.

Pentru a elimina frica de apa, cel mai important element este factorul psihologic. E nevoie sa transformam experienta inotului in ceva agreabil, placut. Inainte de a ne propune sa invatam sa inotam trebuie sa ne gandim ca apa ne este prietena. Ea nu trebuie privita ca pe un dusman care trebuie infruntat. Nu exista niciun pericol de inec in apa mica, atunci cand valurile lipsesc.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.