Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

De ce te minte copilul?

Nu de putine ori ti s-a intamplat sa prinzi copilul cu mata-n sac, relatandu-ti cu nonsalanta povesti “nemuritoare”, despre cum cainele i-a facut dezordine in camera, sau despre cum exact cand sa puna paharul cu lapte pe masa, un fluture imens a trecut pe acolo si i l-a spart.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Povestile cu talc nascocite de copii ne pot starni rasul, insa la o analiza mai profunda, ne pot si ingrijora. Cunoastem oare cauza acestor minciuni aparent nevinovate? Poate ca cel mic vrea doar sa atraga atentia asupra lui, sau poate minte pentru ca sa ne pedepseasca.  Pe cat de puternica este incapatanarea copilului de a nu recunoaste ca a mintit, pe atat de mare e teama parintilor ca micutul poate deveni un mincinos fara pereche. Este minciuna patologica? Haideti sa descoperim impreuna motivele pentru care copilul minte.

Inventarea unor povesti nu reprezinta nimic grav, ci este mai degraba o maniera prin care copiii isi exprima creativitatea. Sa nu uitam ca cei mici nu pot inca distinge intre adevar si fictiune. Ba mai mult decat atat, s-a descoperit ca exista o probabilitate mai mare de a minti la copiii cu un IQ ridicat, fata de ceilalti copii. Este deci nevoie de inteligenta pentru a minti. De asemenea, abilitatea de a minti a copilului este un predictor pentru aptitudinile sociale excelente in adolescenta.

Cu toate acestea, ne dorim sa insuflam copilului cele mai bune valori. Haideti sa aflam cateva dintre motivele pentru care copii mint la fiecare etapa de dezvoltare, pentru a intelege mai bine nevoile lor, si a stii cum sa ii educam cat mai eficient.

Copiii intre 1 si 3 ani sunt inca manati de scopuri centrate pe sine, egocentrice. Ei vor minti ca sa evite ceva neplacut, sau ca sa obtina ceva. Daca de pilda copilul tocmai a terminat de mancat, insa matusa sa, care il viziteaza si nu cunoaste acest detaliu, dar vrea sa ii ofere niste ciocolata, va fi mintita. Copilul e constient ca e satul, insa pofta pentru ceva dulce il va impinge sa o minta pe matusa sa, zicand ca nu a mancat nimic, pentru a obtine ciocolata.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

In cazul in care fac ceva rau, cum ar fi de exemplu sa sparga o vaza, copiii vor minti, nerecunoscandu-si fapta, pentru a evita consecintele negative. Nu e neaparat oportun sa ii pedepsim pe cei mici daca ei nici macar nu constientizeaza ce anume inseamna pentru noi fapta buna si ce anume trece drept fapta rea. Copilul poate sa il traga de urechi pe caine, si apoi sa spuna ca nu el a facut asta, ci fratele sau. In cazul acesta, e futil sa il certam; mai degraba, putem sa ii zicem ca si cainele are sentimente, si ca il doare daca este tras de urechi. In situatia prezentata anterior, cu vaza, in loc de a-l intreba pe copil daca a spart vaza, am putea sa constatam, alaturi de el “Uite, vaza este sparta!”.  Asta il va face sa marturiseasca.

Copiii prescolari, intre 3 si 5 ani sunt intr-o lume in care apar prietenii imaginari, monstruletii infricosatori, si creaturile inventate. Ne putem trezi ca prietenul imaginar al copilului nostru vrea sa manance si el prajiturele, sau nu are suficient loc pe canapea. Cel mai bine e sa le acceptam lumea imaginara, si in loc de a le demonstra ca prietenii lor nu exista, am putea sa apreciem faptul ca ei incep sa dezvolte pentru prima data sentimentele de compasiune, incredere, altruism pentru prietenii imaginari. Unele scenarii pot parea exagerate, insa nu e cazul sa va faceti griji atata timp cat copilul are relatii normale cu oamenii importanti din viata sa. Fanteziile vor trece oricum dupa varsta de 5, 6 ani, insa pana atunci, sa le consideram o forma mai originala de a procesa idei noi.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Scolarii au diverse motive pentru a minti, unele dintre ele fiind usor pardonabile: de exemplu, pot omite sa spuna ca au iesit pe locul trei la o competitie la scoala, de teama ca parintii vor fi dezamagiti de capacitatile lor. Aceasta e varsta la care copiii sunt capabili de a inventa si celebrele minciuni albe, acele minciuni pro-sociale, care au scopul de a apara, de a arata compasiune, sensibilitate pentru altcineva. Cand sora mai mica a rupt din greseala paleta de tenis, fratiorul ei s-ar putea sa ia vina asupra lui, mintind,  spunand ca el e vinovat. El stie ca de fapt motivul pentru care surioara sa a rupt racheta a fost ca era geloasa: vroia sa fie in aceeasi echipa cu fratiorul ei.

Problemele la scoala, dificultatea la o anumita materie, cum ar fi de exemplu matematica, il pot face pe copil sa sustina ca nu are tema acasa. Inainte de a-l pedepsi, sa incercam sa aflam motivele pentru care se comporta evitativ, ce l-a facut sa minta, pentru a-l putea ajuta.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Cea mai buna strategie pentru a aduce la suprafata sinceritatea copilului este propriul exemplu, capacitatea noastra de a fi onesti, de a evita minciunile doar pentru a obtine anumite beneficii. Copilul va intelege atunci ce mult conteaza credibilitatea in relatiile umane, si va miza pe onestitate.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.