Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Despre somn – Mit sau adevar?

Somnul este esential in viata copilului, motiv pentru care vom auzi multe sfaturi, pareri de la prieteni, rude despre acest factor. Sa vedem insa ce sfaturi s-au dovedit a fi total gresite, pentru a nu le urma.

 Nu trezi niciodata copilul atunci cand gfgdfgsdgfdoarme

Sfatul de mai sus este pe cat de vechi, pe atat de nefondat. In primele cateva saptamani, copilul trebuie sa manance la fiecare 2-3 ore. Asta inseamna ca uneori exista momente in care va trebui sa il trezesti tu pentru a-l hrani, sustine Tanya Remer Altmann, doctor in medicina.

Copiii ar trebui sa doarma toata noaptea incepand de la 12 saptamani

Desi ar fi ideal, aceasta asteptare este nerealistica. „Daca ai un copil care mananca bine in timpul zilei, cu obisnuinta si un pic de noroc, incepand de la 12 saptamani acesta va dormi toata noaptea,” spune Altmann, care sublinieaza partea cu norocul. In cazul oricarui alt copil, spune ea, nu se poate intampla asta timp de o luna, sau doua sau trei, nu pentru ca tu faci ceva gresit. Exista insa cateva lucruri  pentru a incuraja copilul sa inceapa sa doarma perioade mai lungi: Spune-i o poveste scurta, si odata ce doarme, nu alerga la el in camera la fiecare mic zgomot pe care il face; astfel, el va invata ca poate adormi singur inapoi.

Culcarea copilului mai tarziu il va impiedica sa se trezeasca prea devreme dimineata

Adevarul: Desi pare atat de logic, din pacate, acest lucru nu este si corect. Tinerea copilului treaz pana tarziu il va obosi, si atunci cand copiii sunt obositi, acest lucru practic ii face sa adoarma mai greu. Vor adormi la fel de greu inapoi in cazul in care se trezesc dimineata devreme. Daca il culci mai devreme vei avea mai multe sanse sa il faci sa doarma pana mai tarziu in urmatoarea dimineata.

Este bine sa lasi cainele sa doarma in camera copilului

SONY DSC

Academia Americana de Pediatrie nu recomanda sa lasati niciodata sa doarma un bebelus sau un copil singur cu un animal de companie – si asta include lasarea animalului de companie sa doarma in camera copilului. Motivul: Aproximativ 600.000 de copii sunt muscati de caini in fiecare an, si nu este prea bine sa ajunga sa aiba nevoie de asistenta medicala. Chiar si o pisica poate sari in cosul nou-nascutilor sau in patut si ii pot zgaria – sau sufoca, spune Altmann.

Adaugarea cerealelor in biberon ajuta copilul sa doarma noaptea

Nu exista nicio dovada ca adaugarea cerealelor in biberonul copilului inainte de culcare il ajuta sa doarma mai mult, asa ca nu exista nici un motiv sa faci asta. Cerealele din biberon cresc numarul de calorii consumate de copil, iar unele studii arata ca hranirea copilului cu alimente solide inainte de 4 luni poate contribui la obezitate. Este recomandat sa nu se introduca alimente solide in hrana copilului pana cand acesta are intre patru si sase luni.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.