Efectul Mozart
Efectul Mozart este un nume stiintific din care intelegem o anumita capacitate a creierului de a se dezvolta mai mult la copiii sub 3 ani daca asculta muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart.
Exista dovezi stiintifice clare asupra faptului ca lectiile de pian sau/si canto sunt superioare lectiilor de utilizare a computerului din punctul de vedere al imbunatatirii aptitudinilor de gandire abstracta.
Termenul a fost inventat de catre Alfred A. Tomatis. Ideea efectului Mozart a aparut in anul 1993 la Universitatea din California. Acolo, medicul Gordon Shaw si Frances Rauscher, un fost violoncelist de concert si un expert in dezvoltarea cognitiva, au studiat impreuna efectele ascultarii primelor 10 minute din Sonata pentru doua piane in Re major de Mozart asupra catorva zeci de studenti.
S-a descoperit o imbunatatire temporara a gandirii spatial-temporale, masurata prin testul IQ Stanford-Binet. Au existat multe incercari de a reproduce rezultatele pe care le-au obtinut cei doi, dar majoritatea au fost lipsite de succes (Willingham, 2006).
Chiar daca efectul Mozart nu a putut fi niciodata 100% demonstrat, haideti sa vedem mai departe ce efecte benefice are muzica asupra corpului uman.
S-a demonstrat ca muzica produce o imbunatatire a IQ-ului. Ar trebui, asadar sa ascultam muzica in timp ce invatam!
In afara de stimularea memoriei, muzica are un efect analgezic si de scadere a glicemiei, toate verificate stiintific in baza experimentelor de catre dr. Iamandescu. Muzica se mai utilizeaza foarte mult in ginecologie si chirurgie, deoarece ajuta pacientii sa aiba mai multa anduranta.
Dintre toate testele de pana acum, reiese ca muzica, pe langa faptul ca ne facem mai veseli, are efecte nemaipomenite chiar de la varste fragede. Va invitam la o auditie muzicala impreuna cu copilul!
Ce beneficii ii aduce un animal de companie copilului? Produsul saptamanii 23 – 29 martie: Fotoliu din burete pentru copii Piticot
Comments are currently closed.