Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Exista cuvinte care ii pot strica viitorul!

Se spune ca, atunci cand se nasc, copiii sunt perfecti, iar parintii la inceput, anturajul, rudele sau prietenii il strica intr-o proportie sau alta. Aceasta afirmatie ar trebui sa ne dea de gandit. Ne preocupam de alimentatie, sanatate fizica, sistemul de educatie in care il integram, de lucrurile pe care le invata sau de modul in care se exprima… dar ne oprim putin pentru a ne analiza in momentele in care am avut o zi proasta sau in care s-au adunat prea multe de facut si simtim ca nu mai avem timp? Realizam ca atunci cand suntem nervosi si purtam discutii aprinse cu ceilalti membrii ai familiei copilul ne aude? Sau ne dam seama de consecintele pe care le are asupra sa ceea ce am spus? De cele mai multe ori…nu. Tocmai de aceea voi expune cateva cuvinte si expresii care traumatizeaza psihicul copilului si care este posibil sa il influenteze in viitor.

Cel mai important lucru este sa nu conditionezi dragostea copilului. Expresii de genul ” mami/tati te iubeste daca esti cuminte” nu trebuie sa fie rostite niciodata. Acelasi lucru si cu ” daca faci acel lucru nu o sa te mai iubesc”. Sunt sintagme care vor afecta grav psihicul copilului. Nu doar ca va retine din aceste lucruri ca dragostea parintilor este conditionata, dar il va timora, fiind mereu in alerta nu cumva sa piarda iubirea celor dragi.

is-yelling-the-new-spanking1

” Asta e o prostie” este o alta propozitie des folosita de parinti, ce pare inofensiva, insa are efectul de a-i crea impresia ca personalitatea sa a fost definita astfel. Oricine greseste, iar copilul trebuie sa inteleaga ca atitudinea sau comportamentul sau in situatia data ar trebui sa se schimbe si sa ii fie clar si motivul pentru care este adecvata o alta atitudine.

Intrebarile de genul “Ce se intampla cu tine? Ce ai?” ii vor lasa copilului senzatia ca este ceva in neregula cu el, va crede ca el este singurul vinovat pentru felul in care se simte. Pe de alta parte, ” Ce a fost in capul tau…?” are efecte chiar mai grave asupra psihicului copilului, deoarece personalitatea lui este lezata in acel moment, iar increderea in propria gandire va fi pusa sub semnul intrebarii.

Comparatia cu alti copii sau chiar cu tine la varsta lui va timora copilul, ii va demonta lumea si increderea in sine, il va face sa indoiasca intotdeauna de deciziile sale sau de capacitatea de a realiza anumite task-uri.

Toate acestea nu au ce cauta in vocabularul unui parinte, la fel cum nu trebuie sa existe niciun cuvant peiorativ. Explicatiile si lamuririle aduse copilului cu calm vor afea un efect mai bun asupra copilului care, nu doar ca isi va corecta comportamentul, dar va intelege si motivatia, simtind ca decizia i-a apartinut.

 

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.