Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Exista o corelatie intre temperamentul copilului si viitoarea sa cariera?

200542855-001Pentru a raspunde intrebarii din titlu, studiile arata ca temperamentul copilului poate fi un bun predictor pentru viitoarea sa orientare in cariera.

Desi este inca mic, copilul iti poate transmite prin comportamentul sau de acum ce abilitati il vor face sa isi aleaga domeniul in viata adulta. Urmareste-l cu atentie pentru a stii ce abilitati sa ii dezvolti, ce talente ascunde, pentru a aduna roadele pe cand va fi deja mare. Cum majoritatea tinerilor sunt inca intr-o confuzie in privinta domeniului inspre care vor sa se orienteze, a stii din timp ce poate deveni copilul e un as in maneca pe care nu trebuie sa il pierzi. Iti prezentam cateva tipuri de temperamente si domeniul perfect pentru ele.

 Copilul energic – meserii ce implica miscarea fizica

Daca inca de pe acum nu suporta sa stea locului, sare in pat, se trezeste de dimineata, are talent la gimnastica si pare sa i se potriveasca orice sport, atunci copilul tau este menit sa aiba un job care va implica multa dinamica. De regula, acest gen de meserie necesita abilitati motrice exemplare si o buna coordonare a miscarilor. E timpul sa ii dezvolti aceste abilitati prin intermediul unor jocuri speciale. O alta trasatura specifica acestui tip de temperament este inclinatia copilului inspre a-i imita pe toti cei din jur, ca un factor ce ii asigura succesul social. Meseriile potrivite pentru el sunt: sportiv de performanta, antrenor, dansator, coregraf, cascador, chirurg, mecanic, actor, sculptor, detectiv, pompier.

Copilul ahtiat dupa lectura – meserii ce au legatura cu literele sau oamenii

Copilul care sta mereu “cu nasul in carti” si e fascinat de orice joc ce implica cuvintele, literele, exprimarea in scris, va alege o cariera ce implica literele si/sau oamenii. Nu e usor sa rezolvi cuvinte incrucisate, sa tii discursuri si sa tii o polemica. Daca insa ii poti dezvolta copilului tau asemenea abilitati, inseamna ca va fi un expert intr-o meserie din aceasta bransa. De regula, acest tip de temperament inseamna abilitati de vorbire foarte bine dezvoltate; copilul poate sa-i “citeasca” pe altii si este foarte atent la toate miscarile/atitudinea celorlalti. Empatic, va fi tot timpul acolo pentru a-si ajuta prietenii. Daca vezi in copilul tau caracteristicile unui lider inascut, precum si faptul reuseste sa capteze atentia celor din jur, atunci e timpul sa te gandesti ca micutul tau va fi mai mult decat potrivit pentru a avea o cariera de scriitor, jurnalist, prezentator de stiri, editor, blogger, expert social media, profesor, comediant, avocat, politician, publicist, psiholog sau psihiatru.

Copilul creativ – o cariera artistica

my-kid-could-paint-that-movie-still-600

Ai observat la copilul tau ca este incantat de tot ce vede, ca si cum ar vedea totul pentru prima oara? Daca ii place sa isi exprime trairile in diferite forme artistice, precum desen, pictura, constructii, sculptura sau  muzica, atunci pregateste-te pentru a trai langa un viitor artist. Acestui tip de copil ii place sa-si aleaga singur hainele si sa si le asorteze cromatic. Vei observa si multa independenta si incapatanare atunci cand vei incerca sa ii ingradesti teritoriul sau nevoia de exprimare. O alta trasatura interesanta a acestui tip de copil este sensibilitatea putin exagerata: il deranjeaza zgomotele puternice si/sau nemelodioase, culorile prea tari sau care nu se asorteaza, poate fi fotosensibil, etc. Dezvolta-i toate abilitatile orientate inspre exprimarea artistica prin forme de arta accesibile in functie de varsta. Meseriile care i se vor potrivi sunt: pictor, designer grafic, arhitect, creator de moda sau designer de interior, fotograf, regizor de film, dirijor, compozitor, muzician.

In final nu uita ca nu conteaza atat de mult inspre ce e orientat copilul tau, ci mai mult faptul ca ai pus in mod corect accent pe abilitatile sale speciale, ca ii cunosti punctele sale forte, pentru a-l ajuta sa fie un expert in viitoarea sa meserie.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.