Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Frantuzoaicele sunt mamicile perfecte?

Intrebandu-se care sunt mamele perfecte din punct de vedere al educatiei oferite copiilor, o scriitoare a aflat ca femeile frantuzoaice sunt chiar in top.

8675361059_329ee60dff

Autoarea cartii de success French Children Don’t Throw Food (Copiii francezi nu arunca cu mancare), Pamela Druckerman, a scris in detaliu despre puterea frantuzoaicelor asupra conduitei copiilor.

Experienta frantuzoaicelor ne poate fi rezumata in cateva reguli prin care putem sa devenim mame ideale. Haideti sa aflam care sunt secretele reusitei in departamentul mamicilor.

Nu iti dedica  intreaga viata numai copilului!

Chiar daca grija materna nu pare sa aiba limite, intelege ca sacrificiul matern nelimitat poate fi daunator. In Franta, parintii fac astfel incat sa aiba timp si pentru ei insisi.  Este gresit sa spui “ma ocup toata ziua de copil, iar de mine in timpul ramas”. Normal ar fi sa te ocupi de tine aproape in egala masura ca de copil.

A dedica tot timpul exclusiv copilului il face pe acesta sa se simta centrul universului, mult mai rasfatat decat trebui si sa se formeze egoist, convins ca totul i se cuvine.

Mai tarziu, nu-l vei putea convinge sa ia viata in serios, sa aiba initiative si sa nu ajunga un “papa-lapte”.

Din cand in cand, o despartire prinde bine

Cum sa invete ce inseamna independenta daca tu il tii mereu de mana? O vacanta intr-un grup scolar la munte, la mare sau in strainatate l-ar ajuta sa se simta bine intr-un grup si pe tine sa ai mai mult timp liber.

O excursie a copiilor la bunici este o idee excelenta, deoarece ei stiu sa iubeasca si sa-i ingrijeasca . Parintii pot trai o a doua luna de miere intr-un loc relaxant, pentru a respira niste aer curat si a vizita locuri noi, exotice.

r-FRENCH-PARENTS-600x275

Trebuie sa ai propria ta sursa de venit

Se poate intreba cineva: ce legatura are educatia, cu sursa de venit? Primele imagini despre viata in societate si le formeaza copilul in familie, iar optica sa va fi una atunci cand vede ca fiecare membru al familiei munceste pentru a-si crea o sursa de venit si alta atunci cand unul din ei n-are alte preocupari decat cele casnice.

Un psiholog american a testat un grup de 510 copii sub 12 ani, incercand sa obtina din partea lor raspunsul corect la intrebarea privind ce ar dori sa ajunga in viata. Ei, bine, peste 25% din fete isi doreau sa fie casnice (din ele, un sfert nu luau in calcul perspectiva de a avea copii).

Cercetand situatia familiala a fiecarui copil, psihologul a descoperit ca aproape toti copiii care au dat asemenea raspuns, aveau mame casnice.

Nu sunt necesare 2 pedepse pentru o singura vina

Adesea parintii, afland, ca odrasla a spart geamul la scoala si i s-a scazut nota la purtare, o mai cearta si acasa sau nu-i mai dau jucaria promisa. Gresit. Pentru geamul spart, i s-a scazut nota. La ce-i serveste inca o pedeapsa?

O mama inteleapta poate discuta problema la rece, pentru ca vinovatul sa inteleaga cum poate evita repetarea in viitor a greselii, dar nu sa-l pedeapseasca repetat. Nici macar sa-l certe. Cel mult, il poate testa, sa se convinga ca el a inteles greseala.

15-image

Mama nu este soferul copilului

Astazi, numeroase mame isi duc zilnic copilul la scoala cu masina. Fireste, copilul nu trebuie neglijat, dar cu timpul insasi mama va descoperi ca prezenta ei non-stop in viata copilului il deranjeaza. Pe masura ce creste, copilul doreste independenta, iar daca nu i-o dai, pana la urma tot iti scapa din mana.

In functie de situatie, copilul trebuie lasat uneori si singur nu numai la scoala. Chiar si la o cofetarie, la un spectacol cu colegii, la o manifestare tot cu ei.

Daca ii dai un anumit grad de libertate sub supraveghere discreta, il vei controla mai bine, intrucat el nu-ti va ascunde eventualele sale escapade, inevitabile.

In relatia dintre parinti trebuie sa existe o parte unde copilul nu participa

In primele sale zile, este normal ca bebelusul sa doarma in dormitorul parintilor, eventual chiar in pat cu acestia. Apoi trebuie invatat treptat ca locul sau este in camera sa, unde exista patutul sau. Le prinde bine atat parintilor, cat si copiiilor sa se deprinda fiecare cu propria lor viata intima.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.