Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Inapoi la scoala: sa ne dezobisnuim de vacanta

Vacanta a luat sfarsit, si cu toate acestea temperaturile de iarna de-abia acum isi fac aparitia. Fie ca am avut sau nu zapada, cu totii ne-am bucurat de timpul liber. La final de vacanta si la inceput de an nou, am devenit cu totii ocupati precum albinutele: cu lucrul, cu gradinita, scoala sau facultatea. Dintre toti, copiilor le este cel mai dificil sa se reacomodeze la rutina zilnica, ei neavand bine delimitate cunostinte precum timp, spatiu, etc.

1

Haideti in continuare sa vedem cum ii facem sa se opreasca din plans atunci cand realizeaza faptul ca nicio vacanta nu tine pentru totdeauna. Urmatoarele trucuri ne invata cum ii putem ajuta ca sa intre in ritmul cotidian intr-un mod cat mai facil.

Debordand de creativitate si imaginatie, copiii simt de regula mult mai clar rutina, plictiseala ce decurge din a merge in acelasi loc, a te intalni cu aceeasi profesori, cu aceeasi colegi, timp de multi ani.

Mersul la scoala sau la gradinita poate fi insa perceput si ca o continua provocare, o ocazie de a intelege mai bine lumea in care traim.

Copiii care au o stima de sine mai scazuta, neincredere, dificultate in a se adapta rapid la situatii noi vor avea cu siguranta o mai mare nevoie de incurajare pentru a reintra in ritmul cotidian. Haideti sa vorbim deschis cu copilul despre toate temerile sale, ganduri precum ” vor rade toti de mine la scoala”, ” nu voi reusi sa trec in clasa urmatoare”, “profesorii au ceva cu mine”, si sa il asiguram ca aceste ganduri nu se pot extrapola chiar la orice situatie. Vom da exemplu de cel putin o situatie in care copilul a fost apreciat de profesori, admirat de colegi, contrar parerii sale generale. Astfel ii vom demonstra logic, cu argumente, ca frica sa este doar imaginara, nu reala.

Study-amterial-back-to-school

Activitatile distractive usoare pe care le putem desfasura dupa sosirea de la scoala sau gradinita sunt un factor motivational excelent. Un joc nou, mersul la un film de animatie 3D, o mini-petrecere cu o tematica speciala, toate acestea l-ar motiva pe cel mic sa depuna un efort sustinut in fiecare zi.

Organizarea, planul bine facut in fiecare zi, ajuta copilul sa aiba atat lucrurile, cat si gandurile in perfecta ordine. Somnul si alimentatia sunt vitale. Acestea trebuie inserate cat mai bine in rutina zilnica.

Ideal ar fi sa lasam copilul sa ia o pauza de 5-10 minute de fiecare data cand simte nevoia sa se odihneasca. Degeaba ii incarcam in mod excesiv programul cu multe activitati doar pentru a fi siguri ca isi consuma energia; rezultatul va fi un copil nefercit si obosit. Activitatile care ii plac trebuie sa ocupe 50% din timpul sau, restul de 50% fiind alocat activitatilor scolare.

school-kid-common

Va uram tuturor bun venit din vacanta, si un inceput de an cat mai frumos!

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.