Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Inteligenta lingvistica

Desi pare greu de crezut, aceasta forma de inteligenta se dezvolta inca de la nastere.oo

La numai 4 zile, nou-nascutul poate sa recunoasca deja structura lingvistica a limbajului mamicii. Inainte de a implini un an, el va asocia obiectele din jurul sau cu cuvintele, iar la 2 ani, va avea un vocabular maricel, de aproximativ 1500-2000 cuvinte.

Cuvintele ne ajuta sa ne exprimam gandurile, ideile, simtamintele, astfel ca acest tip de inteligenta lingvistica este tot ceea ce avem nevoie pentru o comunicare de nota 10.
Inteligenta lingvistica se dezvolta doar prin intermediul stimulilor pe care copilul ii primeste de la parinti, bunici, dadaca, etc. Cu cat acesta va auzi mai multe cuvinte, cu atat va intelege mai bine. Unii copii vorbesc mai usor si mai bine decat altii. In mare parte ei sunt incurajati activ sa vorbeasca.

o

Incurajeaza copilul sa vorbeasca, in special daca este un copil timid si ezitant. Poti incepe prin a-l invita sa vorbeasca despre un lucru care il intereseaza. Daca nu are rabdare si nu asculta cand ceilalti vorbesc, arata-i cum e de partea cealalata, si anume, cum te poti simti cand nu esti ascultat. Nu uita sa il recomensezi verbal atunci  cand este un bun ascultator si foloseste jocuri de rol care implica comunicarea. In acest mod, copilul va descoperi ca daca asculti atent ceea ce altii spun, vei afla multe lucruri interesante.

Atrage-l inspre lectura, iar daca nu ii plac cartile, alege-le pe cele care vin intr-o forma mai colorata, mai placuta.

Cu totii ne dorim ca cel mic sa ajunga sa aiba un vocabular bogat, sa fie capabil sa spuna povesti si glume, sa scrie si sa citeasca intr-un mod exemplar. Va invitam sa puneti accent pe dezvoltarea lingvistica inca din primele luni de viata ale copilului!

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.