Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Invata-l bunele maniere prin metode distractive

Bunele maniere, percepute ca binecunoscutii “sapte ani de acasa” sau chiar arta de a ne comporta civilizat, le invatam inca de cand suntem mici, si le exersam tot timpul. Cu siguranta ca ai avut ocazia de a observa copiii in public, si ti s-a intamplat nu o data sa vezi un copil comportandu-se neadecvat, si sa exclami in gandul tau  ”Uite ce copil rasfatat si prost crescut!” Unii dintre noi poate au avut ocazia chiar in rolul de parinte sa isi surprinda copilul in cele mai ciudate ipostaze: la masa, mancand de parca tocmai vizionase ceva documentar cu animale din jungla, spunand prietenilor sau bunicilor acele cuvinte murdare, care sunt “interzise”, scobindu-se in nas, etc. Copiii se comporta exact asa cum sunt invatati, astfel ca depinde de noi modul in care ii vom “civiliza”.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Regulile de buna purtare pot fi aplicate in toate contextele copilului: la gradinita, la scoala, in vizita la rude sau prieteni , la masa, in societate. Acestea il ajuta sa se integreze mult mai usor. Politetea si manierele elegante sunt esentiale pentru ca inseamna succes social, si nu vor fi niciodata demodate.

Sa ne abtinem din a-i da copilului in mod excesiv comenzi verbale, “Stai jos”, “Saluta”, “Spune Multumesc”, “Da un pupic” , “Roaga-l pe X”, “Sufla-ti nasul”, “Spune La revedere”, la fel cum ar  face un om cand isi dreseaza animalul de companie. Acest tip de educare l-ar putea inhiba si copilul ar ajunge sa nu mai zica niciun cuvant. Nimanui nu ii place sa i se spuna tot timpul ce sa faca si cum sa faca, e un sentiment de neputina si de ingradire a libertatii. Haideti sa descoperim impreuna ca exista metode distractive prin care putem sa il invatam pe copil bunele maniere, fara ca acesta sa isi dea macar seama  ca este  ”supus” la o lectie.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Activitatile care il ajuta pe cel mic sa isi insuseasca cat mai bine bunele maniere, intrand in rolul de adult, pot fi petrecerile de ceai organizate chiar de catre el, unde suntem invitati de onoare, sau cele in care el este oaspetele. La masa il putem invata cum se serveste mancarea, care este ordinea tacamurilor, cum sa stea drept pe scaun, sa isi lase coatele lipite pe langa corp nu intinse pe toata suprafata mesei, si cum sa manance fara sa plescaie. Cel mic va invata ca desi poate sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, exista doua activitati care daca sunt combinate, duc la un comportament total dezagreat de adulti: vorbitul cu gura plina.

Lecturarea unor carti ajuta la invatarea multor comportamente adaptative, in scurt timp. Prin intermediul lecturii, informatiile se vor stoca in mod eficient in memorie.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Folosindu-te de jocul de roluri, invata-l sa alunge timiditatea, si sa inceapa conversatii cu adulti. Ce intrebari sa puna, cat de impersonale sa fie, ca sa nu fie jignitoare pentru celalalt, toate acestea le va putea invata intr-o modalitate distractiva alaturi de parinte.

Tot prin intermediul jocului de roluri, ai o discutie cu copilul tau, in care cuvintele cheie sunt formulele de politete. Le va auzi la tine, apoi le va utiliza, invatand cum sa exprime respectul: “Buna-ziua” “La revedere “Multumesc” si “Te rog”. Creeaza un context, in care tu esti de exemplu vanzatorul, iar el este cumparatorul. Exprima-ti bucuria cand il auzi spunand “Va rog”, si arata-i cum poate fi servirea cand nu foloseste aceste cuvinte magice.

Prin intermediul sportului, a jocurilor in echipa, il poti invata ce inseamna fairplay. Cum sa se comporte atat in postura castigatorului, cat si in cea a invinsului. Atentie la tendinta de a-l lasa pe el sa castige mereu. In viata nimeni nu castiga intotdeauna. Copilul care e invatat sa se bucure de laurii succesului la orice joc cu parintii va avea dificultati in a se adapta la viata de adult, in care va trebui sa isi demonteze ideile false pentru a le inlocui cu cele realiste. E ideal ca cel mic sa stie ca poate sa fie invingator la fel de bine cum poate fi invins. Optimismul si increderea in sine insa il vor ajuta sa se comporte normal, civilizat, indiferent de cine castiga la finalul competitiei.

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Bunele maniere se invata treptat, cu multa rabdare, iar copiii le invata in ritmul lor. Insa vestea buna e ca o data ce au pornit pe acest drum, vor putea exersa intreaga viata.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.