Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Invata-l sa spuna “Multumesc”!

Se zice ca politetea nu se demodeaza niciodata, iar pentru a ne asigura ca cel mic invata acest lucru inca de la o varsta frageda, putem incepe cu un simplu “Multumesc”.

teaching-social-graces

Metoda sacaitoare a majoritatii parintilor, care nu da semne de reusita cu cei mici, este urmatoarea: dupa o anumita situatie, il intrebam pe copil “Si, ce zici acum?”, apoi repetam, crezand ca va continua cuvintele noastre cu mult asteptatul cuvant. Aceasta intrebare nu face insa decat sa conditioneze un raspuns invatat la modul automat. Copilul nu va intelege cand trebuie sa spuna “Multumesc“, si o va face doar cand ii adresam aceasta formulare.

In primul rand, copilul trebuie sa cunoasca semnificatia misteriosului “Multumesc!”:
Important este sa explici copilului de ce trebuie sa multumeasca cand primeste ceva si sa-i amintesti de cate ori este nevoie pe un ton prietenos: “Nu uita sa multumesti!”

Se pare ca aceasta formulare are un efect pozitiv, si chiar il ajuta sa realizeze de ce trebuie sa spuna multumesc.

Dar cel mai mult invata un copil de la propriul tau comportament, din felul in care interactionezi cu cei din jurul tau. Cu cat vei multumi mai prietenos, cu atat va invata mai mult din exemplele tale.

Un lucru important este sa-i multumesti copilului si pentru cele mai neinsemnate gesturi pe care le face pentru tine. Chiar si atunci cand il rogi de exemplu sa-ti aduca o carte de pe masa din sufragerie, nu uita sa-i multumesti pentru acest lucru. Foloseste orice situatie, si vei observa cu cata usurinta isi va insusi acest obicei.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.