Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Invatarea poate fi distractiva

Perceptia clasica asupra procesului de invatare este ca necesita efort si genereaza multa bataie de cap. Cum ar fi insa daca am putea privi procesul de invatare asemeni unui joc? A invata fara a simti ca depui efort, a invata prin joaca, acesta este un rezultat usor de atins.

Invatarea

Invatarea este un proces care fie ca vrem, fie ca nu, dureaza toata viata. Mereu exista loc pentru a asimila ceva nou, pentru a ne dori sa cunoastem, sa exploram lumea in care traim. Cum facem insa pentru a le insufla aceasta pasiune pentru invatare si copiilor nostri, pentru a ne asigura ca procesul de invatare e unul amuzant si placut?

Din fericire, daca ne inarmam doar cu putina rabdare, vom gasi cu siguranta in multitudinea de jocuri educative existente pe piata cel putin unul adecvat nevoilor noastre.

Daca in trecut procesul de invatare era mai static si mai putin interactiv, acum copiii se pot bucura de lectii “mascate” in jocuri pe calculator, de CD-uri educationale ce acopera toata plaja de cunostinte de baza, de la notiuni de matematica, forme geometrice, la orientarea in spatiu si exercitii de logica, si multe altele.

Cei mici pot incepe sa asimileze informatii fascinante despre lumea in care traim printr-o simpla joaca, prin intermediul unei enciclopedii speciale, interactive, sau a unui glob pamantesc vorbitor. Fascinatia pentru planeta Pamant, cu tot ceea ce inseamna sistem solar, continente si pana la fauna ii va dezvolta copilului un simt de responsabilitate, si capacitatea de a aprecia mult mai usor fiecare creatura, fiecare lucru.

Spiritul competitional al copilului e prezent daca jocul implica o echipa de jucatori, iar cunostintele se fixeaza numaidecat prin testare.

An de an auzim de rezultatele dezamagitoare ale elevilor la examenele de capacitate, si ne miram de indiferenta si dezinteresul acestora pentru a invata. Toate acestea pot fi evitate daca incepem sa prezentam copiilor nostri invatarea ca pe o activitate amuzanta inca din primii ani de viata. Pana si cunoasterea literelor din alfabet poate fi o reala distractie atunci cand avem creioane magice, o plansa magnetica, sau o carte electronica.

Fiecare copil poate descoperi ca invatarea este o activitate distractiva, atunci cand paseste in lumea lumea interactiva a cartilor magice, a jocurilor educative, a fascinatiei pentru lumea din jur.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.

Un comentariu despre “Invatarea poate fi distractiva
  • Ana spune:

    Sunt atatea jucarii cu scop “educativ” acum…ca nu mai stii de unde sa alegi. Numai sa te tina buzunarele sa cumperi destule :)