Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Parinti, sa scapam de ingrijorare!

Atunci cand suntem parinti, ne petrecem mult timp gandindu-ne la copii. Uneori ajungem la ganduri infricosatoare, precum “Oare ce prieteni isi va face anul acesta daca cei de anul trecut erau groaznici?” sau “Copilul ma minte mereu, exact cum mintea fratele meu cand era de varsta lui…oare va ajunge si el un delicvent?”

bebe 18192

A ne preocupa de ceea ce se va intampla cu viitorul copiilor este perfect normal, insa ideal e sa nu ducem totul la extrem, unde paranoia ne poate umbri ratiunea. In momentul in care ne gandim la scenarii negative, creierul nostru e in mod paradoxal “linistit” pentru ca percepe gandul ca pe un efort de a controla viitorul: daca ne ingrijoram suficient de mult, putem controla si indrepta evenimentele negative.

Atentie! Atunci cand ne ingrijoram si proiectam frici, transmitem mai departe copilului scenariile in loc de a-l incuraja: “Tu nu o sa reusesti niciodata”, “Ma indoiesc ca te vei descurca fara ajutor”, etc.

Urmatoarele trucuri va vor invata sa fiti un parinte mai calm, mai putin anxios si mai fericit.

Nu poti controla totul!

Fixeaza-ti clar in minte: unele lucruri le poti controla, altele insa nu depind de tine. De pilda, poti controla si esti chiar responsabil de ce tip de mancare aduci in casa: alegi mancarea sanatoasa sau cea semipreparata. Poti insa convinge copilul sa aleaga mancarea sanatoasa? Costurile in a-l controla sunt mari si afecteaza relatia voastra. Cu cat il obligi mai mult sa isi manance legumele din farfurie, cu atat va fi mai pregnanta atitudinea sa de “nu ma controlezi tu pe mine”. Accepta ca nu poti controla totul, pentru a deveni mai calm. Astfel, copilul va avea spatiu pentru a decide singur si a invata sa isi asume deciziile.

Exista o diferenta intre Teama si Fapt!

Cea mai buna cale de a testa cat de bine discerni intre aceste doua lucruri este urmatoarea: pentru orice gand ingrijorator care-ti vine in minte, intreaba-te: exista vreo baza empirica/ vreun motiv real pentru gandul acesta? Daca nu ai niciun motiv real sa te ingrijorezi, atunci nu crea tu singur unul!

 Stai focusat pe prezent!

De fiecare data cand te intrebi “Cum ar fi daca”, intoarce-te la prezent. Intreaba-te daca ar fi ceva din prezent care l-ar putea ajuta pe copilul tau. De exemplu, in loc sa te ingrijorezi ca nu va lua nota buna la examenul la engleza, gadeste-te cum il poti ajuta, si fa niste teste impreuna cu el pentru a castiga siguranta.

Din prea multa iubire si din dorinta de a proteja pe cei dragi de momente grele sau dezamagiri, cu totii ne ingrijoram din cand in cand. A ne calma este insa cea mai buna solutie atunci cand realitatea nu a dat inca un verdict ipotezelor noastre.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.