Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Pot fi jucariile un mijloc de socializare?

consCum abilitatie sociale sunt de nelipsit in succesul oricarui adult, a-l educa pe cel mic punand accent pe acestea este un act demn de lauda.

Cum il influenteaza jocul de acum in situatiile sociale din viitor? Haideti sa aflam impreuna in cele ce urmeaza!

Jocurile de rol, pe langa faptul ca alunga orice urma de plictiseala, fiind interactive, ne ajuta sa intram in pielea a diferite personaje si astfel, sa ne largim plaja de raspunsuri emotionale.

Gasirea jucariilor cu care copilul va deprinde abilitati sociale nu este deloc grea. In functie de inclinatiile sale, exista pe piata diferite variante, precum: casa de marcat, bucatarie, jocuri pentru constructii, haine sau costume, trusa de medic, trusa de magician, geanta cu unelte.

Este nevoie sa cream un un mediu in care copiii sa poata pretinde ca fac lucruri pe care le-au vazut facute de cei mari.

Pentru a-si intra in rol, copilul trebuie sa aiba jucariile ce imita obiectele reale, dar si o costumatie adecvata. Putem alege dintre costume de doctori, pompieri, super-eroi, bucatari si alte personaje din povesti. Nelipsita trebuie sa fie si prezenta noastra, pentru a ne asigura ca distractia e garantata.

Empatia copilului o putem dezvolta daca ii dam sa aiba grija de o papusa, un animalut de plus. Pe acestea din urma, el va trebui sa le imbrace, sa le plimbe, sa le hraneasca si sa le puna la culcare.

roleplaysm

Desi aparent ar constitui o atractie doar pentru baietei, jocurile de constructii de tip Lego ii invata pe cei mici sa colaboreze, intrucat doar munca in echipa asigura reusita constructiei. Caramizile de tip Lego precum si machetele de masini, elicoptere, avioane, sunt metode excelente pentru copii de a invata sa lucreze impreuna la un proiect.

Jocurile de exterior (cos de baschet, fotbal, badminton, tennis) pot insemna si jocuri de echipa. Alaturi de prieteni, copilul poate invata cum e sa castige, sa piarda, sa colaboreze.

Desi mult timp s-a crezut ca e corect sa vorbim cu copilul printr-un ton mai lent, de fapt, ii facem o favoare vorbind cu el precum vorbim cu adultii. Astfel, el se va obisnui mai repede cu mediul social. Lasandu-l spre exemplu sa raspunda la telefon, il vom ajuta sa deprinda abilitatile sociale. Putem incepe cu un telefon de jucarie, dupa care putem trece la cel adevarat, pentru a vorbi cu prietenii si rudele apropiate.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.