Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Primele reguli de igiena la copii

Regulile de igiena sunt esentiale in viata copilului nostru si vor forma inca de la inceput o rutina bine stabilita.mother_and_baby

Daca sunt corect invatate, ritualurile de igiena se vor mentine intreaga viata. Parintilor le revine sarcina de a-i invata pe copii inca de la inceput, cu rabdare, bunavointa si creativitate, cum sa aplice regulile de igiena zilnica. Acest pas este foarte important. Modul in care vor raspunde copiii in aceasta prima etapa de abordare a curateniei este un predictor pentru stilul de igiena pe care il vor avea ca adulti.

Baia de seara se afla printre primele “ritualuri” in care copilul invata sa se fereasca de microbi si sa se mentina curat.  Pe langa functia de curatire a pielii, baia reglata la o temperatura normala induce o stare de relaxare psiho-somatica. Apa nu trebuie sa fie fierbinte deoarece usuca pielea copilului, si mareste frecventa cardiaca. Frica de apa se poate alunga usor cu cateva jucarii dintre cele mai creative, concepute special pentru a transforma intreaga experienta intr-un joc.

Fun-Bath-Toys

Spalatul pe maini face parte din igiena zilnica a fiecaruia, si este singura cale de a ne feri de boli digestive, boli de piele, etc. Ideal este ca sa invatam copilul sa se spele pe maini de fiecare data cand vine de afara/gradinita, de la baie, de la joaca cu jucarii sau cu animalutele de companie.

Igiena cavitatii bucale vizeaza curatirea resturilor de mancare si evitarea formarii cariilor. Se incepe cu o periuta pe masura copilului, si cu o pasta de dinti care sa aiba un gust agreat de copil. Miscarea de spalare individuala a fiecarui dinte va fi invatata pe parcurs, pentru a nu leza gingia. Un control la stomatolog o data la 6 luni se recomanda pentru mentinerea unei danturi de invidiat.

baby girl getting teeth brushed edited 2-18-2011

Executate corect, toate aceste mici ritualuri constituie un prilej de bucurie si deprindere corecta a igienei corporale la copii.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.