Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Reflexele bebelusului

Aflata intre granita dintre stiinta si miracol divin, nasterea si dezvoltarea bebelusului prezinta cateva aspecte interesante, mai putin cunoscute. Unul dintre acestea il reprezinta reflexele cu care sunt inzestrati inca de la nastere. Cum bebelusul nu are inca un control asupra propriului corp, mama natura l-a inzestrat cu reflexe care au efect de auto-aparare.

swimming-babies-reflex03

Reflexele nu sunt invatate; ci bebelusul are presetat un raspuns automat la un anumit stimul. La baza, explicatia pentru aceste reflexe ar consta in faptul ca ajuta la supravietuire.

Exista 27 de astfel de reflexe innascute. In continuare, pentru a avea motive sa fim si mai fascinati de miracolul creatiei, haideti sa aflam despre 6 dintre acestea:

Reflexul Moro se poate observa la bebelusi pana la varsta de aproximativ 2 luni: atunci cand isi pierd suportul (perna, saltea, etc) si sunt pe cale de a cadea, bebelusii vor intinde mainile, picioarele, si vor plange.

February 2010 (49)

Reflexul de suctiune la bebelus tine pana la aproximativ 4 luni: atinge cu degetul cerul gurii bebelusului si el incepe in mod instinctiv sa suga.

Reflexul de mers este prezent pana la varsta de 2 luni. Tine bebelusul in brate, in pozitie verticala si lasa-l sa atinga usor podeaua cu picioarele. Reflexul sau va fi de a pune un picior in fata celuilalt si de a “merge”.

Reflexul de apucare este poate printre cele mai frumoase raspunsuri comportamentale: acesta apare pana la varsta de 3 luni. Aseaza un deget in palma bebelusului, iar acesta il va apuca si il va strange automat.

Reflexul Babinski este prezent la bebelus pana la varsta de aproximativ 1 an. Atinge talpa piciorului la bebelus, si acesta va ridica imediat degetul mare, iar celelalte degete se vor desface asemenea unui evantai.

palmar-grasp-reflex

Reflexul de protectie il puteti observa daca asezati o patura curata  si moale peste ochii si nasul bebelusului. Acesta va arcui capul si il va roti in ambele parti, alternativ. Va folosi ambele maini pentru a-si arunca patura jos de pe fata. Acest reflex ascunde un comportament instinctiv de auto-aparare.

 

 

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.