Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Rivalitatea dintre frati

www.piticulvesel.ro

In timp ce unii frati sunt norocosi sa devina cei mai buni prieteni inca de la inceput, altii se cearta si sunt intr-o permanenta rivalitate, competitie.

De obicei, rivalitatea intre frati incepe inainte de nasterea celui de-al doilea copil, si continua pe masura ce copiii se maturizeaza treptat. Fratii se pot certa pe orice tema, de la impartit jucarii, la cine primeste mai multa afectiune.

Mai jos exista cateva posibile explicatii pentru a intelege cum apar certurile intre frati.

Pentru majoritatea fratilor si surorilor cel mai comun factor pentru care ajung sa intre in conflict este dat de faptul ca simt gelozie sau competitie.

Un alt factor ar fi temperamentul copiilor. Intreaga plaja de emotii ale copiilor, incluzand dispozitiile, stari emotionale si adaptabilitatea, precum si unicitatea personalitatii lor joaca un rol decisiv in interactiunile dintre ei. Daca de exemplu unul dintre frati este obosit, somnoros iar celalalt este activ, energic, se poate isca o cearta. Copilul mai afectuos, care cere constant afectiunea si atentia parintilor poate fi invidiat de catre frate/sora, care si-ar dori acelasi nivel de afectiune.

Modelul/exemplul pe care copiii il percep de la parinti poate ghida pattern-ul lor de conflicte ulterioare. Copiii invata din modul parintilor de a solutiona un conflict, astfel ca daca sotii rezolva o cearta cu respect, fara agresivitate verbala, sansele ca si fratii sa faca la fel pe viitor sunt destul de mari.

Evenimente precum serbari, absolviri, onomastice, victorii reprezinta  momente in care toata atentia parintilor trebuie canalizata inspre unul dintre copii, inspre acela care culege laurii succesului. Fratele/sora acestuia va simti insa povara invidiei, si acesta poate deveni oricand un motiv pentru cearta intre cei doi.

www.piticulvesel.ro

Pentru parinti, martorii rivalitatii dintre copii, fiecare cearta poate fi un episod frustrant si suparator. Uneori nici nu iti poti da seama daca e cazul sa intervii, sau daca e mai bine sa stai deoparte. Exista insa cativa pasi pe care ii putem face cu succes inspre indreptarea conflictelor celor mici, si spre readucerea armoniei.

Cand incepe o cearta, sa nu ne implicam pe cat posibil. Intervenim doar daca este ceva grav ce include agresivitate fizica. Daca intervenim in cearta lor, ajungem sa cream o alta problema: copiii se vor obisnui si vor astepta sa ii ajutam de fiecare data cand au un conflict, in loc sa invete cum sa rezolve un conflict pe cont propriu. A interveni implica riscul sa fim vazuti ca favorizand pe unul dintre ei, de vreme ce nu putem fi neutri. Copilul aparat se va simti privilegiat, si astfel va atrage mai multe resentimente din partea fratelui/surorii.

Putem totusi interveni cu anumite metode care vor ajuta oprirea confictului. E bine sa tinem cont de faptul ca:

Pe cat de frustrante ni se pot parea certurile intre cei mici, pe atat sunt de sanatoase se dovedesc a fi pe viitor. Prin intermediul conflictelor, copiii isi insusesc veritabile lectii de viata, constand in aptitudini precum capacitatea de a face un compromis,capacitatea de a privi dintr-o alta perspectiva, negocierea, comunicarea.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.