Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Rolul tatalui in cresterea copilului

hh

Conform studiilor, parintii afectuosi si in acelasi timp suficient de determinati in stabilirea unor reguli clare si consecvente, reusesc sa aiba un copil care stie sa isi asume responsabilitati si care stie ce inseamnaa increderea. De asemenea, copilul are capacitatea de a coopera cu copiii de aceeasi varsta in perioada prescolara, iar reusitele scolare sunt mult decat multumitoare.

La binecunoscuta intrebare “Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati?”, copilul va da probabil un raspuns preferential pentru parintele care este mai tolerant sau mai “prezent”. In realitate, copilul are la fel de multa nevoie de ambii parinti pentru o crestere in armonie.

Ambii parinti isi incurajeaza copiii sa descopere, sa exploreze mediul, sa fie curajosi si sa nu se lase intimidati de straini, sa se apere. Modurile in care il invata insa pe copil aceste calitati sunt diferite. Mamele sunt preocupate cu a calma copilul, ele fiind adevarate detectoare de dispozitii (vor stii imediat daca micutul este trist, agitat, obosit, etc). Apoi vine partea interesanta a tatilor, care sunt focusati mai mult inspre deschiderea orizontului copilului, catre lumea din exterior, sub forma de joaca fizica. Doar asa se pot convinge ca micutul lor  se poate apara de inamici, avand reflexe puternice, musculatura, o coordonare exemplara, si capacitatea de a lua decizii corecte. Copiii au nevoie sa invete cooperarea pentru a nu deveni izolati, dar trebuie sa invete si sa-si ia apararea in acele situati competitive in care cooperarea nu este de ajuns.

Sub forma de joaca fizica intensa, viguroasa, tatii transmit doua mesaje: “te iubesc” si “sunt mai puternic decat tine”; aceasta joaca este adecvata daca copilul simte placerea de a se juca. Acest lucru se intampla daca tatal este flexibil si moderat cu forta sa fizica si isi da seama ca si copilul are nevoie sa se simta invingator si il lasa sa castige si pe el. In acest fel copilul are posibilitataea de a exersa cum sa-si ia apararea in fata unui adversar, cum sa-si sustina punctul de vedere, fara sa fie agresiv sau fara sa fuga, in acele situatii cand nu este posibila cooperarea.

Father-Son Reading

Cand tatal se implica in educatia copilului, acesta are note mai mari si ii place mai mult sa mearga la scoala, sa invete.

Copiii care au relatii bune cu tatii lor sunt mai siguri pe ei si mai voluntari in relatiile cu ceilalti, si vor ramane asa, ca adulti.

Baietii care sunt crescuti de tati iubitori vor fi, la randul lor, tati buni pentru copiii pe care-i vor avea mai tarziu.

Copiii tatilor „absenti“ sunt mai bolnaviciosi, mai inchisi in ei, neincrezatori, avand probleme de adaptare sociala.

Rolul tatalui este dupa cum am vazut, extrem de important, si poate cazurile in care acesta a lipsit reliefeaza cel mai bine acest fapt. Cu toate acestea, ambii parinti formeaza o echipa, impartind intre ei o multime de sarcini in cadrul familiei, (cine face lectiile la romana, cine citeste povesti seara, cine merge la fotbal in parc, etc) in functie de programul de lucru, de preferinte, de personalitatile parintilor, de talentele lor.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.