Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Sa luam joaca in serios!

e03d1de9-d1ac-494e-8f40-5f26880bafceJocul este esenta copilariei si inseamna: distractie, comunicare, cunoastere, dar si miscare, socializare, disciplinizare. Activitatea pe care copilul o face cu cea mai mare placere, jocul, este singura care ii  starneste interesul si curiozitatea, care il impiedica sa se plictiseasca. Jocul este o “ocupatie” ce trebuie luata foarte in serios.

Haideti sa aflam ce jocuri sunt adecvate pentru fiecare varsta in parte:

Nou-nascutul
Chiar daca-ti pare ilar, sa stii ca, inca din viata intrauterina, toate simturile bebelusului sunt pregatite sa asimileze orice senzatie, sunet si tot ceea ce se petrece in jurul lui.
Nou-nascutul se joaca miscand mainile si picioarele, ceea ce-i produce satisfactie
Fata parintelui este prima si cea mai minunata jucarie. Bebelusul te va studia cu atentie si aceasta va fi singura distractie la inceput. Zambeste-i cand il privesti!
Pentru a se obisnui cu sunetul vocii tale, vorbeste-i tot timpul. Asculta muzica si danseaza cu el. In timp ce te priveste, atinge-i parti ale corpului si spune cum se numesc. Joaca-te sarind de la picior la manuta, de la degete la nasuc.
Tine-l in brate si leagana-l de la stanga la dreapta, in sus si-n jos pe diferite ritmuri Atentie la sustinerea capului!

Jucariile nou-nascutului trebuie sa fie simple si sa-i stimuleze vederea, auzul si pipaitul. Indicate sunt jucariile ce produc diverse sunete si lumini, jucariile muzicale (tip carusel) si din diferite materiale placute la atingere. Alege jucarii cu culori si modele contrastante. Spre exemplu, modelele rosii cu negru atrag in mod deosebit atentia bebelusilor. Deoarece vederea nou-nascutului nu este foarte bine dezvoltata, contrastele puternice il vor ajuta sa se focalizeze asupra mediului inconjurator si ii vor mentine interesul pentru mai mult timp.

Sugarul
Pentru a face ca lucrurile interesante sa se intample, sugarii, intelegand prin acest termen copiii de peste 4 luni, sunt specialisti in impins/aruncat si apucat. Un sugar va impinge o minge si o va da de-a dura pentru a experimenta senzatia de placere si miscare. Va arunca lingura pe jos, asteptand ca tu sa i-o ridici spre a o arunca din nou. Un alt joc indicat varstei este cel de-a cu-cu bau. Spre 6 luni, chiar intelege despre ce-i vorba si rade nevoie mare. In primele luni, nu-l sufoca cu prea multe jucarii – da-i cate una o data, prin rotatie. Prea multe il vor suprastimula si va deveni confuz.

Copilul mai mare (de 7-8 luni) va impinge o minge, se va tara dupa ea si o va recupera. Prin impingerea obiectelor, un copil mic invata ca o minge se rostogoleste, o bila se rasuceste/invarte si o zdranganitoare zornaie.

12717-Toddler-with-Black-and-white-kitten-white-background

Catre varsta de 12 luni, copilul va arunca sau va lovi mingea si, de asemenea, va zornai zdranganele.

Copilul mic (1-4 ani)
Odata cu exersarea mersului biped, universul se largeste si mediul de explorat devine mult mai mare. Copilul invata sa mearga si prin joaca ii arunci mingea si-l indemni sa se duca dupa ea, te ascunzi si-l atati sa te caute etc.

In cel de-al doilea an de viata, copilul incepe sa perceapa functiile obiectelor – va pune ceasca pe farfurioara si lingurita in gurita. Poti initia si jocul de-a gatitul, aratandu-i si rugandu-l sa-ti prepare o bautura imaginara. In acest caz, de mare ajutor sunt trusele de bucatarie, cu el de fel de ustensile. Foarte educativ este jocul cu figurinele de animale, copilul invatand despre animale si limbajele lor de exprimare.

Dupa 1 ani si jumatate, jocurile de constructie incep sa-i atraga pe copii. Iar dupa varsta de 2 ani, puzzle-urile devin o preocupare constanta pentru cei mici.

Dupa doi ani si jumatate intervine joaca simulata. Fiica ta devine printesa, iar baiatul tau, razboinicul lumii. Rolurile sunt identitati pe care copiii si le asuma in joaca lor. Este interesant sa vezi ce roluri prefera, pentru ca astfel descoperi cum doreste sa fie privit de catre cei din jur.

Copiii joaca roluri stereotipe, inspirate din realitatea cotidiana, cum ar fi joaca de-a familia, de-a gradinita etc., precum si roluri de fictiune, cum ar fi cele inspirate din carti sau din filme, ca, de exemplu, de-a vrajitoarea, Omul Paianjen, de-a Alba-ca-Zapada sau alte personaje din basme sau piese de teatru pentru papusi vizionate.

boy-bike-riding.oct11.istock

Copilul prescolar (4-7 ani)
Copiii incep sa-si manifeste interesul pentru jocurile formale cu cei de varsta lor, iar catre 5 ani sau chiar mai devreme, pentru jocurile cu reguli. Copiii folosesc jocurile pentru a-si atinge nevoile sociale si intelectuale. De exemplu, alegand de partea cui sa fie, poate fi dovada de prietenie si tendinta de a se lega pe rand de cate o persoana. Continua joaca simulata – o pelerina neagra si ochelari de carton si iata-l pe Zorro!

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.