Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Scaunul auto pentru copii este obligatoriu!

Aveti copil si intentionati sa il luati cu dumneavoastra cu masina? Atunci fiti foarte atenti. Centura de siguranta nu este suficienta pentru protectia celor mici, atrag atentia politistii.

Police with kids

Codul Rutier a fost modificat si spune ca minorii care au pana la 1 metru si 35 de centimetri inaltime pot fi transportati cu automobilul numai daca sunt asezati in scaune sau pe niste perne speciale. Romania se aliniaza astfel legislatiei europene.

Pentru transportarea copilului cu masina fara a respecta masurile de siguranta impuse de lege, amenda este 400 de lei. Fiind atata de costisitoare siguranta in trafic, nu e de mirare ca unii parinti incearca sa respecte legea, cu costuri minime. Unii dintre acestia folosesc doar centura care exista deja, la masinile care au posibilitatea de a bloca usile. Nu usile blocate salveaza copilul in cazul unui impact, ci un scaun adaptat pentru acesta, cu centuri de siguranta cu prindere in trei sau in cinci puncte.

Iata ce se petrece atunci cand are loc impactul: copilul este aruncat si izbit de peretii masinii, forta unui parinte, care l-ar strange in brate, nu are efect, iar copilul ar fi aruncat ca un proiectil.

Legea romaneasca a fost adaptata la cea europeana, pentru ca sa oblige parintii sa-si protejeze copiii. Noul regulament spune ca minorii care au pana 135 de cm inaltime, sa fie pusi intr-un scaun special, fie pe o perna inaltatoare fixata pe bancheta din spate si neaparat cu centura pusa.

La peste 135 de centimetri inaltime, copiii pot sta pe bancheta din spate prinsi doar cu centura masinii. Pot ajunge pe scaunul din dreapta fata numai dupa ce au peste 150 de centimetri.

In ceea ce priveste bebelusii, ei pot sta si in spate, si fata, in scoica speciala pentru ei. In fata, insa, numai dupa ce airbagul a fost dezactivat.

pierre

Un scaun auto pentru copiii de peste 3 ani costa intre 200 si 950 de lei, iar un inaltator ajunge pana la 150 de lei. Specialistii in domeniu spun ca este un pret mic pentru siguranta si sanatatea copilului dumneavoastra, insa parintii cred oare la fel?

Daca inca nu v-ati asigurat, va invitam sa vizitati categoria de scaune auto a magazinului nostru online, pentru a alege ceva eficient, practic, si convenabil.

 

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.