Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Stiluri parentale moderne

Regulile artei de “a fi parinte” se schimba de la o generatie la alta. Cu totii suntem familiarizati cu definitiile parentale mai vechi, acestea fiind de altfel si cele mai raspandite: stilul autoritar, indulgent, indiferent, protector. In zilele noastre insa e necesar sa redefinim, sau poate doar sa adaugam noi informatii, conforme cu realitatea in care traim.

Definitiile stilului parental nu mai sunt azi atat de stricte, ci mai degraba, nuantate. Va prezentam cele mai moderne stiluri parentale, si va provocam sa aflati: oare in ce categorie va potriviti?

1. Stilul parental instinctual

Acest stil parental se bazeaza pe intuitie, pe instinct, pe sentimente, si e cel mai apropiat de stilul parental traditional. Tracey Frost, fondatoarea unui club educational pentru familii din New York descrie acest stil ca fiind stilul personal al fiecarui parinte, influentat doar de propria experienta. De regula, parintii care adopta acest stil, vor educa exact asa cum au fost la randul lor educati, indiferent de cine a reprezentat rolul de mama si tata (parinti reali, parinti adoptivi, unchi, matusa, bunici, etc. )

2. Stilul bazat pe atasament

Scopul urmarit in acest stil parental este realizarea unei conexiuni emotionale puternice intre parinte si copil. Parintii care adopta acest stil parental sunt mereu disponibili emotional pentru copiii lor. Promptitudinea este obtinuta prin prioritizarea copiilor in fata celorlalte paliere ale vietii. Un atasament puternic fata de parinte ajuta copilul sa devina sigur pe sine, empatic. In acest stil parental gasim fani ai metodei de nastere pe cale naturala, evitarea pedepsirii corporale, educatie/lectii de acasa, protestatari ai miscarii anti-vaccin.

3. Stil parental de tip elicopter

www.piticulvesel.ro

www.piticulvesel.ro

Parintii apartinand acestei categorii interactioneaza adesea cu copiii si intervin in mod constant in vietile acestora. Se invart precum un elicopter, ne explica Frost. Cu toate ca acest stil functioneaza perfect in cazul copiilor mai mici, pentru garantarea sigurantei lor, e nevoie sa fim constienti de consecintele ulterioare: implicarea in fiecare aspect al copilului inseamna rasfat. Exercitarea intensa a acestui stil parental are concecinte grave pe viitor: copilul ajunge sa fie dependent in aproape toate aspectele vietii sale. Mult dupa trecerea adolescentei, acesti copiii rasfatati pot fi in continuare dependenti: de bani, de timpul si sfatul parintilor, fiind perceputi in societate ca neajutorati.

4. Stilul autoritar modern

Sintagma “Cat timp traiesti in casa mea, imi respecti regulile” este poate cea mai adecvata pentru stilul autoritar. Parintii care intra in aceasta categorie stabilesc reguli si se asteapta ca cei mici sa le respecte, insa diferenta fata de stilul autoritar din trecut este faptul ca acum regulile sunt mult mai “democratice”. Ideea disciplinarii copilului nu consta in a impune restrictii ci mai degraba de a fi asertiv. Copilul invata strategii de solutionare a diferitelor probleme, mai degraba decat sa se simta pedepsiti.

 5. Stilul permisiv modern

Daca au parinti permisivi, copiii sunt in lumea lor, fara restrictii, bariere. In cazul parintilor moderni insa, stilul permisiv e mai apropiat de prietenie, de sprijin decat de o lume fara reguli. Acest tip de parinti exceleaza in comunicare, apropiindu-se de copiii lor mult mai usor, si reusesc sa instaureze si reguli, insa impreuna cu copiii, prin colaborare, pentru a simti ca exista un plan de la egal la egal, o situatie de castig-castig.

V-ati regasit in vreun stil parental? In cazul in care v-ati recunoscut doar partial, si nu in totalitate intr-o categorie, nu va faceti griji. Aceste stiluri parentale moderne sunt de cele mai multe ori nuantate: nu veti intalni un singur tip de parinte. Complexitatea acestei “meserii” impune o flexibilitate in aplicarea de strategii si invatarea din experienta. Tot ce ne ramane sa facem e sa invatam si sa incercam iar si iar, pentru a deveni parintii model pentru copiii nostri.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.