Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Cateva lucruri pe care bona ti le ascunde

Crezi ca atunci cand pleci de acasa si iti lasi copiii in grija bonei, toate lucrurile merg asa cum trebuie, ca intr-un film sau o poveste? Realistic vorbind, copiii nu se joaca intotdeauna frumos si nu merge intotdeauna la culcare atunci cand trebuie. Vrei sa stii despre nazdravaniile pe care le pun micutii la cale in momentul in care simt ca au putina libertate? Haide sa vedem ce omite bona sa iti spuna atunci cand te intorci.

Babysitter on couch with charge watching TV

Ora de somn nu s-a respectat

Aceasta este printre cele mai comune omisiuni pe care le fac bonele, pentru ca pana si pentru cei mai cuminti dintre copii momentul pregatirii pentru somn este unul problematic.

Daca tu reusesti sa iti mai fentezi copilulu sa adoarma la ora stabilita, bona nu stie toate trucurile care functioneaza si nici nu are legatura emotionala pe care o ai tu cu copilul. De aceea, pentru a evita situatiile problematice, incearca s-o chemi pe bona acasa cu ceva timp inainte de plecarea ta. In acest fel, ea va avea ocazia de a se obisnui cu nazdravanii si le va oferi acestora oportunitatea de a se acomoda cu persoana straina care le invadeaza teritoriul. Sfatuieste-o sa inceapa rutina de dinaintea somnului mai devreme decat o faci tu in mod normal.

Nu programa vreo activitate importanta in ziua imediat urmatoare, intrucat vei pune o presiune si mai mare asupra ei. In mod sigur nu-i va fi mai usor sa-l culce pe puiul tau daca stie ca acesta alearga in loc sa se odihneasca pentru meciul important de a doua zi.

 Ii faci bonei meseria mult mai grea

Ai rugat-o sa vina cu cinci minute inainte sa pleci de acasa si ai intocmit o lista conform careia trebuie sa pregateasca cina, sa scoata la plimbare cainele, sa-l ajute pe copilul mai mare cu temele si sa-l adoarma cat mai repede cu putinta pe cel mic.

Daca ai procedat vreodata in acest mod, pe viitor ar fi recomandat sa nu repeti greseala. Cel mai bine este ca bona sa vina cu ceva timp inainte de plecarea ta. Acorda-i timp si explica-i unde este lista cu datele de contact pe care le poate folosi in cazul in care se intampla ceva, care este rutina de somn a celor mici si ce le place sa faca inainte de culcare. In plus, lasa-i timp sa se acomodeze cu micutii.

Nu in ultimul rand, gandeste-te ca bona nu trebuie sa faca toate lucrurile pe care le faci tu in mod normal. Propune-i sa comande o pizza cu legume pentru cina, de exemplu: copiii vor adora acest mic festin si vor incepe sa o placa datorita alegerii culinare.

Copiii s-au certat

Conflictele intre frati sunt obisnuite. Nu-ti face iluzii ca micutii nu se vor certa numai pentru ca o au pe dadaca langa ei. Dimpotriva, micile conflicte se vor isca si vor persista de-a lungul perioadei in care nu esti acasa.

Bona va ezita sa-ti spuna acest lucru deoarece va considera ca este un lucru personal, care tine de familie, sau un simplu mod prin care copiii reusesc sa comunice. Nu te speria, dar nici nu crede ca odrasla ta a fost precum un ingeras.

5130543_f520

Copilul a plans cand ai plecat

Sansele ca cel mic sa nu verse cateva lacrimi sunt minime, mai ales daca este prima oara cand il lasi in grija cuiva.  Trebuie sa te imbarbatezi si sa-ti faci putin timp pentru tine.

Copilul va plange putin in momentul in care va observa ca nu esti acolo, dar gandeste-te ca il lasi pe maini bune si ca bona va face tot ce-i sta in putinta pentru a-l linisti pe copil.

Copilul a incalcat o regula

Exista un soi de intelegere tacita intre bona si copil care nu produce daune semnificative niciunui membru al familiei. Iata un exemplu: poate ca tu nu-i dai voie sa manance ciocolata dupa cina, dar un cubulet nu va face rau nimanui, iar bona stie asta si ii face pe plac micutului care o solicita.

Poate ca tu nu-i permiti puiului sa se uite la desene animate inainte de culcare, insa un episod urmarit o data la cateva luni nu-i va strica rutina de somn, iar bona il lasa jumatate de ora in plus in fata televizorului.

Nu in ultimul rand, nu te supara daca micutul iti spune secretul lui si al bonei. Nu este cazul sa-i certi pe niciunul dintre ei, deoarece, daca stai bine sa te gandesti, complici ai micutului sunt si bunicii, care ii permit o multime de lucruri nepotelului lor iubit.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.