Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Trucuri cheie pentru a-l ajuta sa citeasca cu placere

Un parinte responsabil stie sa trezeasca in copil setea de cunoastere si dorinta de a citi, de a se educa. In mare parte va conta caracterul copilului, insa noi ca parinti il putem ajuta sa citeasca prin mici trucuri care se vor dovedi a fi de mare ajutor.

Unii dintre copii se poticnesc la invatarea primelor litere, in timp ce altii nici nu vor sa auda de citit obligatoriu la scoala.

kid-reading-manualIn cazul acestor micuti, parintele trebuie sa dea dovada de creativitate si sa apeleze la diverse trucuri pentru a le trezi interesul astfel incat sa inceapa sa citeasca diverse povesti.

Iata cateva sfaturi sa-ti faci copiii sa citeasca cu mai mult drag:

 Subliniaza cuvintele cu markerul

Acest truc este perfect pentru a-i invata pe cei mici cum se scrie corect un cuvant. Si tot ce ai nevoie este de un marker, o lanterna si de un pachet de post it notes. Pune aceste hartii in camera copilului, undeva unde sa le poata vedea si incurajeaza-l sa citeasca pe litere cuvantul seara, dupa ce s-a bagat in pat, in timp ce-l lumineaza cu lanterna. Copiii adora sa se joace cu fascicolul de lumina, iar repetarea literelor ii va face sa le recunoasca usor atunci cand le gasesc intr-o carte. In plus, prin aceasta metoda, copilul va putea memora mai usor literele alfabetului, culorile si cum se pronunta corect.

Creeaza un loc special pentru lectura

Un astfel de loc indeplineste doua obiective: ofera un spatiu in care copilul sa se concentreze pe citit si, in al doilea rand, ofera cuiva un loc de relaxare deplina. Locul pentru lectura este cu atat mai important pentru copiii care impart aceeasi camera si, astfel, poate fi folosit si ca spatiu pentru inspiratie si visare. Nu uita sa aduci acolo cateva carti, in special cu personajele preferate ale celui mic.

Lectura vazuta ca un eveniment de familie

Poti crea un club de carte lunar care sa aiba loc in sufrageria familiei si unde fiecare vorbeste despre cartile pe care le-a citit in ultima vreme sau despre care le citeste in acum. Pentru ca evenimentul sa starneasca interesul copiilor in club ii pot astepta si cateva dintre prajiturelele lor preferate. Transforma totul intr-o joaca, mai intai copilul trebuie sa faca o scurta prezentare a povestii dupa care ceilalti ii pot pune intrebari legate de persoanajele sau actiunea cartii si ce sentimente il incearca in timp ce lectureaza.

Negociaza cu copilul

Daca copilul isi doreste ca in vacanta sa mearga un pic mai tarziu la culcare o poate face daca timp de 10 minute inainte de a se baga in pat citeste cateva pagini din cartea de povesti care ii place. Daca nu este de acord cu lectura atunci va merge la culcare imediat. Asadar, daca vrea sa primeasca ceva, el insusi trebuie sa ofere ceva. In acest caz, sa citeasca o poveste.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.