Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Tu ce etichete ii pui copilului tau?

Tu ce etichete ii pui copilului

Fie ca suntem constienti sau nu, avem cu totii obiceiul de a pune “etichete” copiilor nostri. Avid dupa curatenie si organizare, creierul nostru proceseaza mult mai bine informatia daca o compartimenteaza pe categorii, atasandu-i cate o eticheta, pozitiva sau negativa: “Esti prost”, “Tu esti obraznic”, ” Esti inteligent”, “Esti frumos”, “Esti simpatic”.

E limpede ca “etichetele negative” provoaca nesiguranta, tristete, revolta. Daca intr-o anumita situatie copilul a primit o eticheta negativa, va aparea frica de a se mai avanta in acelasi context.

Din pacate, toti copiii pot fi supusi in copilarie la atribuirea de etichete. Din nevoia de a fi intr-o permanenta competitie, copiii se eticheteaza sau isi pun porecle la scoala, gradinita, in grupul de prieteni: prost, tampit, smecher, nesimtit, obraznic. Pentru ca sa aiba totusi o imagine realistica despre sine, copilul trebuie sa ajunga sa constientizeze ca intreaga sa personalitate nu poate fi redusa la o simpla caracteristica. Daca stim cum sa il sustinem, acesta nu se va resemna sub o banala eticheta negativa.

Acum ca am vazut ce pot face etichetele negative, sa ne abatem putin si asupra celor care credem ca sunt ca un balsam pentru stima de sine a copilului: etichetele pozitive.

Vom afla ca pana si etichetele pozitive au un efect nociv asupra copilului. Etichete precum “Esti frumoasa”, “Esti desteapta”, “Esti cel mai bun cantaret” nu au rezultatul scontat pentru simplul motiv ca etichetele subliniaza un singur lucru: judecata asupra celuilalt.

kid

Nimanui nu ii place sa fie judecat si evaluat.  Nu de putine ori am vazut oameni care dupa ce au primit o eticheta pozitiva de genul “esti foarte desteapta”, au negat instinctual complimentul. Nu au facut asta din modestie, ci doar din refuzul judecatii altora. Lauda directa asupra cuiva este incomoda. Este jenant pentru cineva sa-i spui ca este o persoana minunata, generoasa, puternica si modesta. Persoana in cauza se va simti constransa sa nege macar o parte a laudei. De asemenea, persoana etichetata s-ar putea gandi despre cei care o lauda “Daca ma crede asa desteapta, inseamna ca nu poate fi prea destept”, sau “ce urmareste de fapt?”

Principalul motiv pentru care parintii aleg sa atribuie etichete pozitive este intarirea stimei de sine a copilului. Este oare corect sa credem ca daca un copil aude in fiecare zi “Esti cel mai frumos si mai destept din lume”, aceasta va avea o mai mare incredere in el? Increderea nu vine din exterior. Aceasta se construieste pe masura ce copilul are reusite dupa reusite, si se autoevalueaza in functie de rezultatele reale.

Daca nu este argumentata, o evaluare asupra copilului, cum ar fi de pilda “Esti cel mai cuminte” poate avea chiar efectul invers.  Ne putem trezi ca tocmai dupa ce aude afirmatia aceasta, copilul va face o boacana. Auzind lauda, copilul face o evaluare interioara: “Sunt cuminte cu adevarat? “ Se gandeste la tot ce a facut in ultimul timp, ajunge inevitabil, la concluzia ca nu este cuminte si atunci se simte nevoit sa ne demonstreze ca nu avem dreptate, facand o boacana.

Un alt efect nociv al etichetelor pozitive este anxietatea, frica. Un copil laudat pentru inteligenta lui poate ajunge sa evite sarcinile scolare dificile, deoarece ii e extrem de greu sa se ridice la asteptarile pe care i le-am creat.

Acum ca am aflat despre efectul negativ al etichetelor, e timpul sa ne debarasam de ele. Numai asa vom miza pe o educatie in care atat parintele, cat si copilul pot avea un confort psihologic pe termen lung. Pentru inceput, e necesar sa eliminam din vocabular etichetele, atat negative cat si pozitive, mai precis tot ce incepe cu “esti” (lauda directa).

Child

Atunci cand laudam un copil, sa facem referire la comportament, la eforturile sale, si nu la caracterul sau. “Imi place cum ai curatat in camera” in loc de “Esti cel mai ordonat”. Astfel, copilul va stii ca un anumit comportament a primit “nota 10″, prin efortul sau. Iar cand se va autoevalua, va avea o parere buna despre el, pentru ca va putea concluziona de unul singur ca este intr-adevar ordonat. Adevarata incredere in sine semnifica afirmatii rostite in interior, bazate pe dovezi clare in exterior.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.