Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Tu ce greseli faci la folosirea scaunului auto?

01_June-2013-Car-Seat-Child

Conform legii, doar copiii cu varsta sub 3 ani trebuie pusi in scaune auto speciale. Restul copiilor pana in 12 ani trebuie asigurati in centurile de siguranta ale masinii. In Uniunea Europeana, regulile sunt mult mai stricte: un copil cu inaltimea sub 135 cm trebuie retinut in autovehicul cu ajutorul unui scaun auto, iar in cazul copilului cu inaltimea intre 135 si 150 cm se impune utilizarea unui inaltator, prins in centurile de siguranta ale masinii. In ceea ce priveste copilul cu inaltimea de peste 150 cm, parintele este obligat sa il asigure cu centurile masinii.

O prima greseala pe care o pot face parintii e sa spuna da utilizarii centurilor de siguranta in cazul copiilor cu inaltimea sub 150 cm.

O alta eroare frecventa ar fi utilizarea unui scaun auto doar din cand in cand. Cu toate ca mergem doar pana la magazin, sau pe o distanta scurta, e nevoie sa asiguram copilul. Statisticile spun ca 40% dintre accidentele rutiere se petrec pe distante scurte.

Utilizarea unui scaun auto second-hand nu e tocmai o decizie potrivita. Cand este in joc siguranta copilului nostru, haideti sa nu ne gandim la buzunar. Sunt lucruri pe care nu le cunoastem despre scaunul vechi. Daca face parte dintr-un lot esuat? Poate sa se intample si in cazul brandurilor cunoscute. Daca a fost implicat intr-un accident si prezinta pericol? La fel de bine, se poate intampla ca scaunul sa fie expirat. Dupa 6 ani, un scaun auto reprezinta nesiguranta pentru copil.

Instalarea eronata a scaunului auto este o alta greseala frecventa. Statisticile arata 3 din 4 scaune auto sunt instalate in mod gresit. Nu ignorati manualul de instructiuni! 

kid-in-car-seat

Tinerea copilului in brate in masina este o alta eroare a parintilor. Poate ca aparent ar fi mai sigur, dar statisticile arata ca 80% dintre accidentele mortale se petrec la viteze care depasesc 80 km/ora. Forta de impact pe care o resimte corpul unui copil de 10 kg la un accident produs la o viteza de 50 km/ora este de 300 kg forta. Copilul trebuie securizat.

O alta greseala este intoarcerea copilului cu fata in sensul de mers al masinii prea devreme. Copiii mici au centrul de greutate in zona capului (de aceea par a fi disproportionati) si gatul foarte fragil. In cazul unei coliziuni, capul copilului este proiectat in fata brusc si violent, rezultand grave leziuni ale coloanei vertebrale, pana la cedarea acesteia.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.