Blog Piticul Vesel

Articole utile, sfaturi si recomandari

Impreuna puteti face o echipa!

130722193728-parenting-empty-threats-story-topAm auzit des de copilul silitor care a clacat tocmai la bac sau la admitere. La fel am auzit si despre geniile care au fost elevi execrabili.

Una dintre cele mai importante categorii ale relatiei parinti-copii este cea legata de modul in care cele doua “parti” se raporteaza la educatie si la scoala.

Parintii vor sa imprime copiilor preocupari pentru studiu si educatie pentru a le ghida calea spre o existenta implinita si pentru a-i feri de greselile pe care poate ei insisi le-au facut.

Insa cand folosim mesajele adultului pentru a incerca sa ne implicam copiii in a fi performanti la scoala, uitam ca aceleasi vorbe le-am auzit de la parintii nostri si nu le-am receptat cu interes.

Care este insa motivul? Copilul nu poate constientiza la fel ca adultul, nu are aceeasi experienta de viata pentru a valoriza cum se cuvine educatia si interesul fata de scoala.

Cum sa-i determinam pe copiii nostri sa invete, sa fie interesati de cunoastere, cum sa avem o relatie parinti-copii bazata pe echilibru, fara critici exagerate si fara asteptari false, in care sa modelam personalitatea unui copil care va deveni un adult complet, capabil sa ia cele mai bune decizii pentru viata proprie?

Inca de la varste fragede – 2-3 ani – putem incepe sa oferim copilului jucarii, carti de colorat, materiale si obiecte care au o componenta educationala (scriere si aritmetica elementara, desen si pictura, muzica, invatarea de limbi straine).

O relatie parinti-copii bazata pe reciprocitate, pe spirit de echipa, si mai putin pe un rol didactic, de judecator in bine sau rau al parintelor, ajuta de asemenea foarte mult.

Este inutil sa cumperi copilului carti de colorat pe care sa le mazgaleasca, daca tu vorbesti la telefon cu prietenii, te uiti la televizor sau faci curatenie in timp ce cel mic se “joaca”.

h

Nu uita ca la varsta frageda, copilul adora sa-i imite pe cei mari iar dorinta lui continua de a se juca cu tine este de fapt o dorinta de cunoastere si de impartasire a vietii lui incipient cu tine.

Alternarea intre joaca si studiu, crearea unui program pe care copilul il poate asimila de mic, cand este foarte maleabil, genereaza obiceiuri sanatoase pentru mai tarziu. Pentru a mentine viu interesul, studiul trebuie perceput de copil ca o pauza de la joaca, dar o pauza la fel de distractiva.

Facebook Twitter Email

Comments are currently closed.